Meer Nieuws23 dec '11 16:37Aangepast op 23 dec '11 20:53

Kuipers-capsule gekoppeld aan ISS

Auteur: BNR Webredactie

Astronaut André Kuipers is aangekomen bij het internationale ruimtestation ISS.

Hij zweefde vrijdag omstreeks 19 uur Nederlandse tijd lachend als derde het complex binnen. "Ik ben blij dat ik hier ben, met een geweldige bemanning. Ik zie uit naar de komende maanden waarin we een hoop kunnen doen’’, zei Kuipers.

Kuipers werd vanaf de aarde met "zie ginds komt de stoomboot" toegezongen door zijn driejarige dochtertje Sterre, kort na aankomst in het internationale ruimtestation ISS. Vanaf de vluchtleiding in Moskou werden ze toegesproken door familie, vrienden en bestuurders.

ISS
Zijn Sojoezcapsule werd vrijdag even over half 5 aan het ISS gekoppeld.  Kuipers keert op 16 mei volgend jaar terug naar de aarde. Geen Nederlander is ooit zo lang in de ruimte geweest. Kuipers is ook de eerste Nederlander die een tweede ruimtereis maakt.

Alle vertrouwen
Een van de artsen die Kuipers begeleidt, Brigitte Godard, heeft alle vertrouwen in de astronaut. "André is rustig, ontspannen, gemotiveerd, niet gestresst. Hij heeft zich heel goed voorbereid. Hij is 53, maar heeft het lichaam van iemand van 40. Zijn hersenen zijn ook prima. André redt zich wel in het ISS.''

Experimenten
In de ruimte zal Kuipers tientallen wetenschappelijke experimenten uitvoeren. Zo kijkt hij naar het energieverbruik van het lichaam tijdens langdurige gewichtloosheid. Wetenschappers willen zich zo voorbereiden op een mogelijke missie naar Mars. Kuipers moet bovendien onbemande ruimtevrachtschepen veilig naar het ISS loodsen.

Gerelateerde artikelen