Meer Nieuws16 nov '11 08:52

Sojoez bereikt ruimtestation ISS

Auteur: Thijs Baas

De Sojoezraket met aan boord twee Russen en een Amerikaan heeft woensdagochtend veilig het ruimtestation ISS bereikt. Dat meldde een Russische ruimtevaartfunctionaris.

De ruimtevaartfunctionaris meldde dat de raket om 6.24 uur Nederlandse tijd bij het ruimtestation arriveerde. De raket met aan boord de Russen Anton Sjkaplerov en Anatoli Ivanisjin en de Amerikaan Daniel Burbank werd maandagochtend gelanceerd.

Bevelhebber
De drie bemanningsleden blijven een half jaar in het ISS. Vanaf volgende week zal Burbank optreden als bevelhebber van het ruimtestation. Maandenlang slaagde Rusland er niet in bemande lanceringen uit te voeren. In augustus was een ongeluk met een onbemand Russisch ruimtevrachtschip aanleiding om het programma stil te leggen.

Problemen
Ook bij de lancering van de Marssonde Phobos-Grunt deden zich enkele dagen geleden problemen voor. De sonde raakte uit koers en is hoogstwaarschijnlijk verloren gegaan.

Bij de eerstvolgende lancering zal de Nederlandse astronaut André Kuipers de ruimte in gaan. Hij zal in december met een Rus en een Amerikaan voor een half jaar naar het ISS vertrekken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen