Meer Nieuws5 dec '12 16:10

'Gedoogbeleid is een groot drama'

Auteur: Melvin Captein

Steeds meer gemeenten willen zelf wiet kweken om de illegale kweek tegen te gaan. Eindhoven, Tilburg en Rotterdam zijn overstag, maar de landelijke politiek is nog niet enthousiast.

In het nieuwe regeerakkoord werd eerder besloten dat gemeenten zelf verantwoordelijk zijn voor hun coffeeshopbeleid. Tweeënhalve week geleden stuurde minister Opstelten van Veiligheid en Justitie ook een brief naar de Tweede Kamer, waarin hij uitsprak in nauwe samenwerking met gemeenten de overlast rondom coffeeshops aan te pakken. De gemeente Rotterdam diende daarop enkele dagen geleden een plan in om in eigen beheer legale wietplantages op te zetten en te reguleren. Tilburg en Eindhoven zien ook heil in een dergelijke constructie.

Transparante keten
Ook de VOC, het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod, is groot voorstander van het plan. Derrick Bergman legt bij BNR uit waarom het zelf (laten) bestieren van coffeeshops een goed plan is. "Als je de kweek legaliseert en onder toezicht van de gemeente stelt levert dat zeer veel geld op. Niet alleen bespaar je op de bestrijding van illegale kwekerijen, ook kun je belasting heffen op de teelt. Je hebt dan een volledig transparante keten, en de belasting belandt in de staatskas."

Peter Oskam, Kamerlid voor het CDA, ziet echter weinig in de plannen die de gemeenten momenteel smeden. "Ik begrijp dat het voor gemeenten commercieel interessant is, maar we zijn erop tegen, omdat drugs slecht zijn voor de gezondheid. Softdrugs trekt overlast en criminaliteit aan." Het huidige gedoogbeleid is volgens Oskam dan ook geen oplossing. "We zijn nu jaren bezig met gedoogbeleid, maar dat is één groot drama. We hebben als CDA gezegd: we kiezen voor duidelijkheid. En dat is coffeeshops aanpakken."

Drama?
Van een drama is volgens Bergman zeker geen sprake. "Op dit moment pakken we 420 miljoen euro uit belastinginkomsten van de coffeeshops mee. Het enige drama is dat we vergeten zijn de productie te reguleren. Dat willen de gemeenten nu gaan oplossen. Zij willen zelf geen nieuwe kwekerijen starten, maar aansluiten bij de kwekers die op dit moment al actief zijn. Met een vergunningen- of ontheffingensysteem kun je heel makkelijk reguleren welke kwekers welke aantallen gaan produceren voor welke coffeeshop."

Oskam attendeert dat het zo ver voorlopig nog niet is. "Ik begrijp inmiddels dat heel veel gemeenten denken dat ze dit mogen doen, maar dat zij zelf de handhaving en controle in handen hebben, wil niet zeggen dat ze eigen kwekerijen mogen beginnen." Bergman ziet echter wel ruimte voor de ideeën van de gemeenten. "In het vorige regeerakkoord stond expliciet dat deze constructie niet was toegestaan en nu niet. Vooral omdat de CDA niet bij dit akkoord betrokken is."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen