Meer Nieuws16 aug '12 21:08Aangepast op 20 aug '12 11:31

Einde kernreactor Doel in zicht

Auteur: Mijke Hurkx

De kernreactor in het Belgische Doel wordt voorlopig nog niet aangeslingerd, de reactor kan stil liggen tot eind september. De reactor was stil gelegd uit voorzorg, omdat er scheurtjes zaten in het reactorvat.

Dat heeft de directeur van het Belgische Federaal Agentschap voor de Nucleaire Veiligheid donderdag gezegd, na overleg met deskundigen uit onder meer Nederland. Reactor 3 van de centrale in Doel, dat even ten noorden van Antwerpen ligt, werd begin juni stilgelegd.

Barst
Pas als eigenaar Electrabel kan aantonen dat alle gevaar is geweken, mag de reactor opnieuw worden gestart.

Mogelijk stroomtekort
Een reactor in Tihange is komt van dezelfde producent als die in Doel. GroenLinks diende in juli een motie in voor opheldering over de veiligheid van die centrale. Donderdag is de centrale in Thange stilgelegd voor geplande controle. Er zal nu onderzocht worden of er ook daar problemen zijn. Als zowel Doel 3 als Tihange 2 tijdens een strenge winter nog zou stilliggen, dreigt een stroomtekort.

20 reactoren
Er zijn mogelijk 20 reactoren met gelijksoortige problemen, zei Kristof Calvo, Kamerlid in het federale parlement voor de partij Groen, eerder op BNR. De reactorvaten zijn gesmeden door een Nederlands bedrijf en zijn bij de kerncentrales in gebruik, ook in Borssele.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen