Meer Nieuws8 aug '12 19:11Aangepast op 8 aug '12 20:12

Borssele blijft gewoon open

Auteur: Mijke Hurkx

Minister Maxime Verhagen (van Energie) heeft de Kern Fysische Dienst om informatie gevraagd omtrent de problemen met een reactorvat in de Belgische kerncentrale van Doel. Borssele blijft open.

Volgens Liesbeth van Tongeren van GroenLinks zit Verhagen er onvoldoende bovenop. "GroenLinks heeft in juli een al motie ingediend omtrent de veiligheid van de kerncentrale in het Belgische Tihange. Die is toen niet aangenomen. Verhagen vond toen België verantwoordelijk voor hun eigen reactoren", zegt ze op BNR.

Scheurtjes in Belgische kernreactor
In het Belgische Doel, net over de grens, is een kernreactor stilgelegd nadat scheurtjes in het reactorvat werden ontdekt. Mogelijk zijn er problemen bij 20 andere reactoren in Europa en in de Verenigde Staten. Ook in Nederland. Belgische autoriteiten bezweren dat er géén acuut gevaar is bij de kerncentrale in Doel.

20 reactoren
Er zijn mogelijk 20 reactoren met gelijksoortige problemen, zegt Kristof Calvo, Kamerlid in het Belgische federale parlement voor de partij Groen. De reactorvaten zijn gesmeden door een Nederlands bedrijf en zijn bij de kerncentrales in gebruik, ook in Borssele. Onderzoek moet uitwijzen of van deze problemen bij de andere reactoren ook sprake is.

Verontrust
Van Tongeren is verontrust, omdat na eerder onderzoek de veiligheid van de kercentrales was gewaarborgd. "Nu blijkt een centrale in Doel niet veilig, een maand geleden bleken ook lekkages in een andere Belgische kerncentrale. De centrale in Doel is al sinds begin juli dicht, ook daar wisten we niets van."

Recent onderzocht
Nog niet lang geleden zijn in Europa de kerncentrales onderworpen aan een stresstests, naar aanleiding van de kernramp in Fukushima. Uit het rapport bleek toen geen dreiging.

Rapport
"De Kern Fysische Dienst zal zeggen dat ook Borssele goed doorgelicht moet worden," zegt Van Tongeren overtuigd. Verhagen zegt dat de kernreactoren in Borssele van een andere maker zijn, daar begrijpt van Tongeren niets van. "Twee bronnen zeggen van wel, de directie heeft het bevestigd aan een Belgische journalist en ook de Belgische toezichthouder bevestigde dat."

Borssele
Voorlopig draait Borssele nog gewoon. Onverstandig, vindt Van Tongere. "Het is goed dat Verhagen nader informeert naar de veiligheid bij het grensgebied, maar ook moet hij Borssele stilleggen voor nader onderzoek. Totdat we zeker weten dat de veiligheid is gewaarborgd."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen