Meer Nieuws9 jan '12 16:19Aangepast op 9 jan '12 16:58

Wientjes: veel te halen in Midden-Oosten

Auteur: Anne-Greet Haars

Koningin Beatrix, Willem-Alexander en Máxima zijn bij hun bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten aangekomen in Dubai. Morgen reizen ze door naar Oman met in hun kielzog een loodzware delegatie Nederlandse zakenlieden, waaronder Bernard Wientjes, voorzitter van ondernemersorganisatie VNO-NCW.

Deze zakenlieden zijn meegereisd omdat er veel valt te halen voor Nederland.

Energie
De Verenigde Arabische Emiraten exporteren enorme hoeveelheden olie, maar ze realiseren zich dat deze vorm van energie eindig is. Ze zijn daarom bezig om energiesystemen te ontwikkelen op basis van zonne-energie en dat willen ze graag doen met Nederlandse bedrijven omdat we daar veel kennis in hebben.

Verder is het gebrek aan water een probleem in deze landen. Ze moeten hun water ontzilten en de Nederlandse technologie is heel belangrijk hierbij.

Economische dimensie
Wientjes is altijd blij als bij staatsbezoeken de economische dimensie een rol speelt. “Het land investeert enorm en er wordt grote groei verwacht. We moeten daarvan meeprofiteren”, aldus Wientjes.  

Hoofddoekkwestie
De uitspraak van de PVV dat het dragen van een hoofddoek door Koningin Beatrix een trieste wanvertoning is, vindt Wientjes “aperte onzin”. Wientjes: "Nederland heeft altijd de kracht gehad om zich aan te passen aan landen waar we zijn. Onze welvaart en welzijn hebben we te danken aan internationale operaties van Nederlandse bedrijven, daar profiteert iedereen van, ook de kiezers van de PVV." 

Gerelateerde artikelen