Meer Nieuws26 mrt '12 17:39Aangepast op 26 mrt '12 23:02

Jongen opgepakt voor KPN-hack

Auteur: Thijs Baas

Een 17-jarige Barendrechter is vorige week dinsdag opgepakt omdat hij op 16 januari telecombedrijf KPN zou hebben gehackt.

Om het politieonderzoek niet te veel voor de voeten te lopen maakte het Openbaar Ministerie de arrestatie pas maandag bekend. Het computersysteem van KPN kreeg schadelijke software te verstouwen, waardoor de beveiliging werd omzeild. De 17-jarige werd wekenlang online bespioneerd.

Afgesloten
In februari meldde KPN dat het was gehackt. Op 10 februari bleek dat van 539 klanten namen, adressen, telefoonnummers, e-mailadressen en wachtwoorden op pastebin.com waren gezet. KPN sloot daarop preventief tijdelijk het e-mailverkeer af voor 2 miljoen klanten.

Gegevens
Uiteindelijk bleken de persoonlijke gegevens niet afkomstig van KPN, maar van een website waarop klanten hun KPN-e-mailadres hadden achtergelaten, meldde het OM.

Vermoedelijk beheert de jongen ook een site waarop wordt gehandeld in gegevens van gestolen creditcards. Hij zou bovendien hebben ingebroken op de computers van Tokoju Universiteit in Japan, de universiteit van Trondheim en het Zuid-Koreaanse wetenschaps- en technologie-instituut KAIST.

De 17-jarige zou op een chatkanaal tegen studenten van KAIST hebben opgeschept over de hack bij KPN.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen