Meer Nieuws15 dec '12 11:34

Rituele wapendans in de VS weer los

Auteur: Anne-Greet Haars

Door de verschrikkelijke schietpartij op een basisschool in de Amerikaanse plaats Newtown, barst in de Verenigde Staten de discussie over het vrije wapenbezit weer los.

VS-correspondent Reinout van Wagtendonk vertelt dat de reacties op het bloedbad in Connecticut al een aantal jaren een welbekend ritueel volgen: mensen zijn geschokt en ze kunnen het niet geloven.

De leeftijd van de slachtoffers en het dodental maakt dit bloedbad van een ergere gradatie dan de meeste voorafgaande, maar het is al weer de zevende keer dit jaar dat de VS wordt opgeschrikt door zo’n massamoord met vuurwapens. Net als na de schietpartij in de bioscoop bij Denver in juli zei de geëmotioneerde president weer dat het afgelopen moet zijn. Ook dat hoort bij het ritueel.

Verontwaardiging
In Newtown en voor het Witte Huis in Washington en op andere plekken werden vannacht kaarsen gebrand en werd stilgestaan bij deze meest recente verschrikking. Er is – zoals altijd – verontwaardiging en er wordt weer even om strengere vuurwapenwetten gesproken.

Maar de politieke wil om iets te doen aan het vuurwapengeweld blijft ontbreken in de Verenigde Staten. Het ligt niet voor de hand om te veronderstellen dat er na al die eerdere schokkende schietpartijen, die weinig of niets hebben opgeleverd op het gebied van het aan banden leggen van vuurwapen, nu opeens wel iets gaat gebeuren.

Grondwet
"Elke keer als er zoiets gebeurt, dan zie je dezelfde stellingen betrekken. De wapenlobby zegt dat het niet de wapens zijn die mensen doden, maar de mensen die mensen doden. En de tegenstanders zeggen het omgekeerde", vertelt BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

Het probleem is dat het recht op wapenbezit verankerd ligt in de Amerikaanse grondwet. "Om een artikel van de grondwet te veranderen heb je een meerderheid nodig van tweederde in beide huizen, plus de toestemming van alle parlementen van alle staten: dat gaat nooit gebeuren."

Lobby
De vuurwapenlobby is één van de machtigste belangengroepen in de Amerikaanse politiek. De National Rifle Association, de roemruchte NRA, weigert pertinent om te erkennen dat strengere vuurwapencontrole ooit een verstandige maatregel zou kunnen zijn.

Op de dag dat er in Connecticut twintig kinderen van de Sandy Hook basisschool werden vermoord, berichtten de NRA over een wetsverandering in Michigan waar het nu nog makkelijker is om in scholen en kerken vuurwapens te dragen. Het drama in Connecticut werd door de voorstanders van vrijvuurwapenbezit helemaal genegeerd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen