Meer Nieuws15 dec '12 08:54Aangepast op 15 dec '12 23:31

Wereld reageert geschokt op bloedbad VS

Auteur: Anne-Greet Haars

De lijkschouwer heeft zaterdag bekendgemaakt dat de Newtown-schutter inderdaad eerst zijn moeder om het leven heeft gebracht.

Nadat Adam Lanza vrijdag zijn moeder thuis om het leven bracht, ging hij naar de basisschool waar zij werkzaam was. Lanza verschafte zich met geweld toegang tot de school en opende daar het vuur. 20 kinderen en zeven volwassenen, onder hen het schoolhoofd en de schoolpsycholoog, kwamen om het leven. Daarna pleegde hij zelfmoord.

De lijkschouwer vertelde dat alle slachtoffers inmiddels zijn geïdentificeerd. Het gaat om12 meisjes en 8 jongens van 6 en 7 jaar oud. Daarnaast zijn zes vrouwen omgekomen in het schoolgebouw.

Zoektocht naar motief
Onderzoekers zijn zaterdag bezig met een groot onderzoek naar het drama op de basisschool in Newtown. Volgens de politie heeft het onderzoek tot op heden 'erg goed bewijs' opgeleverd, dat zal helpen bij het vaststellen van het motief van de schutter. Wat dat bewijs precies is, is niet bekendgemaakt.

Een vrouw die de schietpartij overleefde is volgens de politie cruciaal voor het onderzoek. Volgens de politie gaat het goed met haar.

In eerdere berichten meldden Amerikaanse nieuwszenders dat de schutter zijn vader vermoord zou hebben, maar dat bleek niet te kloppen. Ook sprak de politie berichten tegen dat de broer van de dader zou zijn overleden.

Reacties op het bloedbad
In de hele wereld is met afschuw en verbijstering gereageerd op de schietpartij op een basisschool in de plaats Newtown. Premier Mark Rutte heeft in een brief aan de Amerikaanse president Barack Obama zijn medeleven betuigd met de slachtoffers van de schietpartij. Namens het kabinet en de Nederlandse bevolking sprak hij zijn deelneming uit aan degenen die getroffen zijn door het drama.

"Het aanvallen van kinderen is afschuwelijk en ondenkbaar'', schreef VN-chef Ban Ki-moon aan de gouverneur van de staat Connecticut, de staat waar het bloedbad werd aangericht. Hij sprak zijn diepste condoleances uit.

De Europese Unie sprak bij monde van commissievoorzitter Barroso van een verschrikkelijke tragedie. "Jonge levens vol hoop zijn verwoest.''

Koningin Elizabeth II van Groot-Brittannië is 'diep geschokt en verdrietig' over het bloedbad, schreef ze in een bericht aan de Amerikaanse president Barack Obama.


Wie was de schutter?
Adam Lanza wordt omschreven als intelligent, maar ook als nerveus en onrustig. Mensen die hem kenden, beschrijven hem als sociaal onvaardig. Volgens enkelen had hij het syndroom van Asperger, een vorm van autisme.

Lanza was volgens omschrijvingen in The New York Times bleek, lang en mager. In de klas ging hij altijd dicht bij de deur zitten, zodat hij snel kon gaan zitten en wegglippen aan het einde van de les. Als hem iets werd gevraagd, leek hij de woorden als het ware uit te spugen, alsof hij het vervelend vond om te spreken. Lanza zou goede leerresultaten hebben behaald.

Volgens oud-klasgenoten deed hij alles om buiten de aandacht te blijven. In het jaarboek van zijn oude middelbare school staat op de plek waar zijn foto had moeten staan, alleen de term 'camera shy'; ofwel bang om gefotografeerd te worden. Volgens een van de bevraagden was Lanza geen doelwit van pesters; hij werd vooral met rust gelaten.

Sommigen zeggen dat ze 'niet verrast' zijn dat Lanza in staat is geweest tot een gruwelijke daad, omdat hij nergens en bij niemand aansluiting bij leek te hebben.
 

Meer over het bloedbad in Connecticut


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen