Meer Nieuws19 dec '12 06:39

Reinout van Wagtendonk | Meer vuurwapens onder de kerstboom

Auteur: BNR Webredactie

Een pistool of geweer als cadeau onder de kerstboom. Na de massamoord van afgelopen vrijdag op 20 schoolkindertjes en zeven anderen in Connecticut worden er juist nog meer vuurwapens verkocht in de Verenigde Staten.

Tekst en foto's: Reinout van Wagtendonk

Vuurwapenwinkels in de VS doen sowieso goede zaken voor de decemberfeestdagen. Ook schiettuig en verwante artikelen zijn voor nogal wat Amerikanen gewilde cadeaus. 

“Veel ouders geven hun kinderen hun eerste .22 kaliber geweer met kerstmis,” zegt Charlie Harris. Samen met zijn vrouw Cherie is hij eigenaar van de vuurwapenspeciaalzaak Storied Firearms, gevestigd in een gerestaureerd treinsstationsgebouwtje in Austin, Texas. “En handguns voor zelfverdediging voor de mensen die hun vergunning hebben gekregen om met een verborgen holster gewapend over straat te gaan. En natuurlijk dozen munitie en reinigingsvloeistof en dergelijke als kleinigheidjes voor onder de boom.”

De gebruikelijke kerstdrukte in de winkels werd na de herverkiezing van president Obama vorige maand extra gestimuleerd. Want nogal wat vuurwapenliefhebbers vreesden toen al dat Obama in zijn tweede regeringstermijn het particuliere wapenbezit serieus zou gaan aanpakken. Op het internet is het niet moeilijk om mensen te vinden die ervan overtuigd zijn dat Obama het op hun vuurwapens heeft gemunt. Al dan niet in samenzwering met de Verenigde Naties. 

Dus wordt er nog meer dan gebruikelijk met de feestdagen aan wapens aangeschaft, om eventuele beperkingen voor te zijn. De eerste paar dagen van het winkelseizoen voor de kerst, direcht na Thanksgiving eind vorige maand, konden de federale politiecomputers die het benodigde antecendentenonderzoek voor potentiele vuurwapenbezitters moeten uitvoeren de vraag niet aan. Ze crashten.

Vuurwapenwinkelier Harris rolt met zijn ogen als de meest paranoide theorieën over wat Obama’s overheid allemaal niet van plan zou zijn ter sprake komen. “De meeste vuurwapenbezitters zijn geen schietgrage gekken, die samenzweringsverhalen komen maar van een heel klein groepje,” zegt hij. “Wat niet wil zeggen dat de vrees dat Obama assault rifles en magazijnen voor meer dan tien kogels gaat verbieden ongegrond zijn, hoor. Tijdens het tweede presidentiële verkiezingsdebat zei hij zo’n verbod te zullen overwegen en ik neem hem wat dat betreft op zijn woord.”

Harris zoekt telkens duidelijk naar de juiste woorden om politiek correct te blijven in zijn uitspraken voor de Nederlandse radio. Hij benadrukt de sport- en jachtwapens in zijn assortiment en de vuistwapens voor zelfverdediging: “als je vrouw midden in de nacht hier op een doodstille weg in Texas met pech langs de weg komt te staan dan wil je toch wel dat ze iets bij zich heeft om zich als het moet mee te kunnen beschermen.”

Maar hij heeft ook een hele verzameling bijzonder ernstig ogende semi-automatische snelvuurwapens militaire stijl in de aanbieding, die beruchte assault weapons die uitgerust met munitiehouders voor 30 of meer kogels in de kortst mogelijke tijd verschrikkelijk veel slachtoffers kunnen maken in een school, een bioscoop, een winkelcentrum of noem de plekken maar op waar dat keer op keer gebeurt.  

Harris erkent dat ze er griezelig militair uit zien, maar zegt ook dat die wapens vaak verkeerd worden begrepen: “Ze hebben hun nut, voor de juiste gebruiker zijn ze ergonomisch bijzonder goed ontwikkeld,” legt hij uit. “Het is gemakkelijker voor politici om het gereedschap de schuld te geven in plaats van de mensen die dat gereedschap soms misbruiken.”

Na het bloedbad op de Sandy Hook basisschool in Newtown, Connecticut, is de verkoop van juist dit soort wapens nog meer toegenomen. President Obama heeft in zijn eerste regeringstermijn vrijwel niets gedaan aan het gemak waarmee je in grote delen van de VS dit soort snelvuurwapens kan kopen. Maar Obama’s uitspraken na Newtown en de golf van ontzetting die er nu eindelijk eens echt door het land trok na zo’n massaschietpartij voeden de  vrees van vuurwapenliefhebbers dat hij in ieder geval die snelvuurwapens en magazijnen militaire stijl verboden wil zien nu helemaal.

Charlie Harris wil er eigenlijk niet over praten. “Het is een vreselijke tragedie die zich daar heeft afgespeeld, daar is iedereen het over eens,” zegt hij. “Maar of je zoiets kan voorkomen door wapens te verbieden betwijfel ik. En ik sta in het licht van die verschrikkelijke gebeurtenis ook echt niet te calculeren of ik hierdoor een nog beter kerstseizoen in mijn zaak zal hebben.”

Wrang genoeg is dat evengoed wel zo.

Gerelateerde artikelen