Meer Nieuws17 dec '12 05:59

Obama: we moeten kinderen beter beschermen

Auteur: Pieter van den Akker

Het bloedbad in Newtown verplicht de Amerikaanse politiek tot actie. Dat zei president Obama tijdens een geëmotioneerde toespraak in het plaatsje van de gruwelijke moord op 20 kinderen en 7 volwassenen.

Obama sprak in Newtown, waar hij zondag een herdenkingsdienst voor de slachtoffers bezocht. "We kunnen dit niet langer tolereren", zei de president.

'Nieuwe tragedies voorkomen'
Obama beloofde in de komende weken 'al zijn macht te gebruiken om te pogen nieuwe tragedies te voorkomen'. Politieke gevoeligheden mogen de bescherming van kinderen niet in de weg staan, aldus Obama. "Geen wet kan al het kwaad in de wereld uitbannen, maar we hebben de plicht om dit soort geweld tegen te gaan. We mogen gebeurtenissen als deze niet als routine accepteren. We kunnen beter dan dit.’’

Op mogelijke oplossingen voor het vuurwapengeweld ging Obama nog niet concreet in. Hij zei wetshandhavers, de geestelijke gezondheidszorg, het onderwijs en ouders te zullen betrekken in zijn pogingen om tragedies zoals in Newtown te voorkomen.

Vuurwapenvrijheid
"Mensen uit het kamp van meer vuurwapenvrijheid hoorden Obama voornamelijk zeggen dat hij hun geliefde schiettuig wil gaan aanpakken", vertelt correspondent Reinout van Wagtendonk op BNR. "Vanuit die hoek werd Obama er vannacht onmiddellijk van beschuldigd dat hij de herdenkingsdienst voor politieke doeleinden misbruikt had."

Het Republikeinse congreslid Louie Gohmert zei gisteren eerder op de dag (in alle oprechtheid, dat moet gezegd") dat de les die moet worden getrokken is dat mensen juist meer bewapend moeten zijn. Volgens berichten probeerde het hoofd van de school de schutter kennelijk met blote handen onschadelijk te maken, vertelt Van Wagtendonk. "Had zij nou maar een vuurwapen gehad, zei afgevaardigde Gohmert."

Een doorgedraaide schutter bracht vrijdag 20 kinderen en zeven volwassenen, onder wie zijn moeder, om het leven. Na zijn gruweldaad pleegde hij zelfmoord.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen