Meer Nieuws8 nov '12 13:57

Centrale Nijmegen oud maar schoon

Auteur: Pieter van den Akker

De Electrabel centrale in Nijmegen is een van de oudste productiecentrales van Nederland, maar ook erg schoon door gebruik van biomassa. Of er een verband bestaat tussen de leeftijd van de centrale en de ontploffing is nog onduidelijk.

De elektriciteitscentrale in Nijmegen, waar donderdag een grote explosie plaatshad, is een van de oudste productiecentrales van Nederland. Het oudste deel van het complex is al in 1936 gebouwd. De steenkolen-biomassacentrale is ook een van de schoonste centrales van Europa door grootschalig gebruik van biomassa.

Sinds 2010 is een kwart van de voor de verbranding benodigde hoeveelheid steenkolen vervangen door biomassa. De biomassa bestaat grotendeels uit geperst zaagmeel. De hoeveelheid groene stroom die opgewekt wordt uit de verbranding van de biomassa is voldoende om 250.000 huishoudens van stroom te voorzien. Dat zorgt voor een CO2-reductie die overeen komt met de energie van 250 windturbines.

Electrabel
Centrale Gelderland is onderdeel van Electrabel, dat zich dit jaar heeft aangesloten bij GDF Suez, de grootste energieproducent ter wereld. In Nederland beheert GDF Suez acht energieproductiecentrales. Behalve die in Nijmegen gaat het om centrales in Rotterdam, Lelystad, Harculo bij Zwolle, Bergum in Friesland, de Eemscentrale, een warmtekrachtcentrale in het Botlekgebied en een centrale in aanbouw op de tweede Maasvlakte. GDF Suez is in Nederland goed voor 25 procent van de totale elektriciteitsproductie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen