Meer Nieuws20 jul '12 05:58Aangepast op 20 jul '12 08:24

Kuipers keert terug op Nederlandse bodem

Auteur: Thijs Baas

André Kuipers zal vandaag voor het eerst sinds zijn recente ruimtereis weer voet zetten op Nederlandse bodem. Maar de vraag is: Wat is zijn volgende carrièremove?

Fans en pers zullen klaar staan om de astronaut op te vangen. Hij landde drie weken geleden, verzwakt door de gewichtloosheid van de ruimte, en door de krachten die in de dampkring op hem werden uitgeoefend. "Mijn lichaam moet zich nog aanpassen aan het leven op aarde", meldde hij na enkele dagen op zijn eerste persconferentie.


De astronaut deelde foto's via Twitter en beschreef zijn ervaring op zijn weblog. Allemaal goed en wel, maar de grote vraag is: wat kan Kuipers nog doen, nu hij qua carrière mogelijk al over zijn hoogtepunt heen is? Headhunter Frank van der Linden ziet voldoende mogelijkheden. "Van piloten en stewardessen zijn er nog genoeg, maar astronauten, daar zijn er niet zoveel van." 

"In Nederland hebben we eerder alleen maar Wubbo Ockels gehad. Die is altijd zichtbaar gebleven. Dat was een wiskundige, die onderzoeken is gaan doen. Maar hij is ook een beetje het gezicht geworden van de duurzame energiewereld, van de sustainability en dat zou André Kuipers ook naar zich toe kunnen trekken." 

Zijn intelligentie heeft Kuipers in ieder geval mee, denkt Van der Linden. "Het zijn kerels die heel erg gefocust en ambitieus zijn. Om een half jaar met een aantal mensen in de ruimte door te brengen moet je ook heel goed als een team kunnen samenwerken met mensen." 

Wat Kuipers ook deelt met Ockels is de vrolijke uitstraling. "Het zijn ook aimabele kerels, leuke kerels, dus misschien is dat ook wel een graadmeter voor een succesvolle astronaut. Een reguliere baan in het bedrijfsleven moet hij helemaal niet willen. Maar in de innovatieve industrie en de sustainability zou hij zomaar het gezicht en de spokesman van het bedrijfsleven kunnen zijn."

ISS
Kuipers verbleef ruim 190 dagen in het internationale ruimtestation ISS. Hij voerde er tientallen wetenschappelijke experimenten uit, die te maken hadden met energieverbruik, organen en lichaam. Mede dankzij de ruimtereis is het nu bijvoorbeeld mogelijk om te ontdekken welk effect langdurige gewichtloosheid heeft op het lichaam.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen