Meer Nieuws6 jul '12 17:27Aangepast op 6 jul '12 18:26

Kuipers moet nog even wennen aan de aarde

Auteur: Harmen Simon Teunis

Voor het eerst sinds zijn landing sprak astronaut André Kuipers zijn de Nederlandse fans en journalisten toe. Het is duidelijk dat Kuipers na zijn ruimtereis van een half jaar nog wel even moet wennen aan de omstandigheden op aarde.

Via een videoverbinding sprak Kuiper vanuit Houston met zijn toehoorders bij de ESA in Noordwijk. BNR-verslaggever Elfanie toe Laer was is in Noordwijk bij de persconferentie en stelde vast dat het redelijk ging met Kuipers. "Het gaat prima, zei hij. Maar daarna hernam hij zich meteen door te zeggen dat prima een groot woord is. Hij zag er ook een beetje witjes uit. Toen hij aan kwam kon hij niet lopen. Dat kan hij nu wel een beetje. Langzaam maar zeker begint hij weer een beetje te wennen aan de aarde en de zwaartekracht."

Sebastiaan de Vet, planeetonderzoeker bij de Universiteit van Amsterdam, noemt de reis van Kuipers uniek vanuit Nederlands oogpunt. "Als je kijkt wat er aan vluchten naar het spacestation gaat dan is een missie van zes maanden best een unieke gebeurtenis. Zeker als je bedenkt dat dit de langste missie ooit was met 193 dagen en ongetwijfeld ook het drukste wetenschappelijke programma. Het is uniek."

Opstijgen en landen het spannendst
Niet geheel verrassend was het opstijgen en het landen het spannendste van de reis. Ondanks dat de landing volgens het boekje was, blijkt uit de woorden van Kuipers ook dat de landing spannend was, zegt Toe Laer. "Op televisie werd duidelijk dat het er best lomp aan toe ging. Toen hij daarover begon te vertellen kon je je goed voorstellen dat het echt vreselijk was na ruim een half jaar in de ruimte. Hij vertelde dat hij vonken zag. Je gaat natuurlijk met een razende snelheid terug naar de aarde. Kuipers noemde het een soort kruising tussen geboren worden vanuit die capsule en een auto-ongeluk tegelijk. Je hoort knallen en wordt heen en weer geslingerd. Hij zei dat het vreselijk was en ook vreselijk overdonderend."

Wennen
Toen Kuipers terugkeerde op aarde was duidelijk dat het even wennen was. In vergelijking tot zijn collega-astronauten, vertoonde Kuipers de hem zo kenmerkende glimlach. Maar toch gaf hij aan zich beroerd te voelen. "De vorige keer was hij 11 dagen in de ruimte en toen voelde hij zich al belabberd. Hij gaf aan zich nu verschrikkelijk te voelen. Hij zat op een bed en hij had het gevoel alsof zijn benen tegen het plafond plakten en was ontzettend misselijk."

55 experimenten
Gedurende zijn verblijf in ISS heeft Kuipers meegewerkt aan 55 wetenschappelijke experimenten op verschillende terreinen. Dertig experimenten daarvan waren specifiek voor de ESA. "Bij heel veel experimenten was hij zelf de proefpersoon. Veel experimenten waren om die reden medisch en biologisch van aard. Zo werd er bijvoorbeeld gekeken naar wat twee uur sporten deed met zijn lichaamstemperatuur."

Wat de uitkomst van de experimenten is, blijft nog even afwachten, legt Toe Laer uit. "De gegevens zijn verzameld en worden nu allemaal in een grote pot gestopt en nader onderzocht. Over de uitkomsten is dus nog vrij weinig te zeggen."

Zwaartekracht
De Vet legt uit waarom de onderzoeken juist in ISS zijn uitgevoerd: "Hier op aarde zijn er heel veel processen die onder de invloed van zwaartekracht plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop vloeistoffen stromen. Het leuke is dat je in de ruimte gewichtloos bent. Dat betekent dat je als wetenschapper eigenlijk een uit/aan-schakelaartje hebt waarmee je dus experimenten kunt uitvoeren en de storende factor van zwaartekracht kunt uitschakelen. Dat biedt veel interessante mogelijkheden om uniek onderzoek te doen die alleen maar in de ruimte kunnen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen