Meer Nieuws25 okt '12 21:32

Spies: onafhankelijkheid is aan Curaçao

Auteur: Fleur de Bruijn

Minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) vindt het te ver gaan om te concluderen dat de verkiezingsuitslag op Curaçao bewijst dat de bevolking daar onafhankelijk van Nederland wil zijn.

De vraag om onafhankelijkheid was volgens haar ook niet een dominant thema in de verkiezingscampagne. Spies zei dat donderdagavond in de Tweede Kamer tijdens een debat over Caribisch Nederland.

Pueblo Soberano
De partij Pueblo Soberano van Helmin Wiels, die streeft naar een onafhankelijk Curaçao, kwam bij de verkiezingen als grootste uit de bus. Een meerderheid in de Tweede Kamer staat niet afwijzend tegenover de onafhankelijkheid.

Spies benadrukte dat het aan Curaçao zelf is om de keuze te maken. Dat zou via een referendum kunnen. Nederland kan in ieder geval niet zomaar Curaçao uit het koninkrijk zetten.

Op Curaçao lieten Pueblo Soberano, MFK en MAN donderdag weten samen een regering te willen, net zoals zij de afgelopen jaren deden. Spies wacht de ontwikkelingen af en wil vervolgens samenwerken met de nieuwe regering.

Goede samenwerking
In de Kamer bestaan grote zorgen over de kansen op een goede samenwerking met de Curaçaose politici die zich de afgelopen jaren af en toe onwillig gedroegen ten opzichte van Nederland en er financieel een potje van hebben gemaakt.

Bij de totstandkoming van nieuwe verhoudingen binnen het koninkrijk in 2010 heeft Nederland met een schuldsanering van bijna 2 miljard euro Curaçao uit de financiële problemen geholpen. Sindsdien zijn er op het eiland toch weer grote tekorten op de begroting ontstaan. De Kamer eist dat Curaçao orde op zaken stelt en zich aan de afspraken met Nederland houdt.

Blanke eilandbewoners
Kwaad bloed heeft ook een uitspraak gezet van Wiels over blanke eilandbewoners die in bodybags terug naar Nederland zouden moeten. De PVV eiste dat er aangifte tegen Wiels wordt gedaan, andere partijen spraken schande van de uitspraak. Spies nam eveneens afstand van de uitspraak, maar eventuele aangifte is volgens haar aan de bevolking van Curaçao.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen