Meer Nieuws10 jul '12 07:39

Voorlopig weinig Hollands glorie op Franse bodem

Auteur: Anne-Greet Haars

Het is niet wat we ervan verwacht hadden: de prestaties van de Nederlandse renners in de eerste week van de Tour de France.

In het klassement doen we niet meer mee, voorlopig lijkt ook de bolletjestrui ver weg en van een etappezege mogen we alleen maar dromen. Sportredacteur Corné Hendriks maakt op de eerste rustdag van de Tour de France de balans op.

Lang geleden
Pieter Weening is tot op de dag van vandaag de laatste Nederlandse renner met een etappezege in de Ronde van Frankrijk. “Het is wel erg lang geleden dat een Nederlander een etappe heeft gewonnen. Als je dat vergelijkt met eind jaren '70 en jaren '80 kwamen ze met minimaal 5 tot 12 etappeoverwinningen thuis”, zegt Jan van Houwelingen, voormalig wereldkampioen op de baan.

Hij fietste de belangrijkste koers van het jaar vier keer in de jaren '80.

Niet te spreken
Henk Lubberding deed dat zelfs 13 keer, vaak ook met succes. In drie etappes kwam hij als eerste over de finish. Over de huidige prestaties van de huidige Nederlandse renners is hij bepaald niet te spreken. “Ik had veel meer van de Nederlandse renners verwacht."

Verwachtingen
Met Gesink, Mollema en misschien wel Kruijswijk zouden we toch kans maken op een goed eindklassement? Van Hummel zou toch minimaal één keer de snelste worden in de sprint en hoeveel dagen zou Hoogerland dit jaar de bolletjestrui dragen? Dat waren de verwachtingen vooraf.

In dienst rijden
"Er zit niks anders op, het enige doel voor de raboploeg is nu een etappezege", zegt Lubberding.

"Ik vind dat ze te weinig in dienst rijden van elkaar. De afspraak is nu dat je mee moet zitten, maar dat betekent niet dat je allemaal mee moet zitten. De Tour duurt nog twee weken. En als je te werk gaat zoals bij de etappe van zondag 8 juli: dat vind ik een beetje als kip zonder kop rijden."

Smallere top
Maar het loopt niet en we zijn ook niet meer zo goed als dertig jaar geleden, zegt Van Houwelingen. “Toen was de top zoveel breder in Nederland. Het waren allemaal wereldtoppers en dan praat ik niet alleen maar over Kuiper, Knetemann, Van Raas en Zoetemelk. Daaronder zat nog een brede laag van subtoppers.”

Populairder
Niet alleen is de breedte verzwakt en zijn de renners kwalitatief minder sterk dan in onze gloriejaren: het wielrennen is wereldwijd een stuk populairder geworden. “Als je tegenwoordig het algemeen klassement bekijkt, dan kunnen er wel zeven of acht nationaliteiten in voorkomen. Dat was toen ondenkbaar”, vertelt Van Houwelingen.

Etappezege
Alles voor die ene etappezege, dat lijkt nu het devies voor de Nederlandse renners in koers. En ondanks de matige eerste week, is er nog niets verloren.

Lubberding rekent zelfs nog op succes: “Ik verwacht dat niet zozeer van Johnny Hoogerland, want ik denk dat zijn niveau te laag is. Maar van Gesink en Mollema verwacht ik dat ze wel een rit kunnen winnen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen