Meer Nieuws2 jan '13 09:22

Weer strafrechtelijk onderzoek Zorreguieta

Auteur: Fleur de Bruijn

Er start een nieuw onderzoek naar de vader van prinses Maxima en oud-minister van Landbouw Jorge Zorreguieta.

Dit schrijft NRC Handelsblad op uit een Argentijnse krant. Volgens de krant heeft een Argentijnse rechter aangifte gedaan tegen Zorreguieta.

Nieuw bewijs
Deze rechter Daniel Rafecas doet sinds 2005 onderzoek naar Zorreguieta. Tegenover de Argentijnse krant zegt hij nieuw bewijs in handen te hebben van de betrokkenheid van de oud-politicus bij de verdwijning van verschillende personen tijdens het regime van generaal Videla.

Binnen enkele dagen krijgt Zorreguieta mogelijk een reisverbod opgelegd door de rechter.

Nationale Instituut voor Landbouw-Technologie
De verdwenen personen werkten voor het Nationale Instituut voor Landbouw-Technologie (INTA), onder de directe leiding van Zorreguieta. Dit instituut zal volledige meewerken aan het onderzoek.

Een overlevende die destijds bij INTA werkte en enkele familieleden van de verdwenen personen hebben nieuwe verklaringen afgelegd.

Nabestaanden in Nederland
In november vroegen negen nabestaanden van de Argentijnse militaire junta in een brief aan de Tweede Kamer en het Openbaar Ministerie om een strafrechtelijk onderzoek naar de betrokkenheid en verantwoordelijkheid van de vader van Prinses Máxima bij verdwijningen en martelingen.

Omslagpunt
Advocaat en hoogleraar internationaal humanitair recht, Liesbeth Zegveld, deed eerder in Nederland aangifte tegen Zorreguieta. "Het werd tijd. Ik vind het fantastisch nieuws", reageert zij op BNR. "Als het ergens moet gebeuren, moet het daar gebeuren. Daar ligt het bewijs. Ik weet dat de advocaat, met wie wij ook samenwerken, daar mee bezig was. Men heeft zich in Argentinië altijd geconcentreerd op daders die zelf bloed aan hun handen hebben."

Zegveld gaat verder: "Hier hebben wij de nadruk gelegd op burgerministers met verantwoordelijkheid op afstand. Ik ben blij dat we die kant opgaan. Hopelijk gaat het tot vervolging komen."

Volgens de advocate is er sprake van een omslagpunt nu er ook naar indirect betrokkenen wordt gekeken. "Voor zover ik weet is dat niet eerder gebeurd."

Videla
Jorge Videla was tussen 1976 en 1981 president van Argentinië. Hij kwam aan de macht door als generaal en hoofd van de militaire dictatuur een eind te maken aan de regering van Isabel Perón.

Het dictatoriale regime van Videla staat bekend om de talloze gedwongen verdwijningen, babyontvoeringen en de gruwelijke martelingen in de zogenoemde vuile oorlog. Hierbij zijn ongeveer 30.000 mensen omgekomen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen