Meer Nieuws19 jun '12 10:40

Overheid schond vertrouwen bevolking bij uitbraak Q-koorts

Auteur: Harmen Simon Teunis

De overheid heeft het vertrouwen van de burger geschonden bij de uitbraak van de Q-koortsepidemie. Dat zegt Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer.

Brenninkmeijer velde vandaag zijn oordeel over de vraag of slachtoffers genoeg zijn geïnformeerd en beschermd rondom de uitbraak van de ziekte in 2007. In zijn rapport constateert hij onder meer dat de overheid de bevolking onvoldoende en veel te laat heeft geïnformeerd en pleit hij voor een bevolkingsonderzoek naar Q-koorts.

Vertrouwen geschonden
De Ombudsman vindt dat de overheid het vertrouwen van de burger heeft geschonden. "Excuses waren het minste wat de overheid had kunnen doen", zei hij volgens BNR-verslaggever Harmen van der Veen.

Wat de gevolgen zijn voor de toenmalige ministers Verburg en Klink is nog niet helemaal duidelijk. Ze zijn volgens Van der Veen onomstotelijk te laat geweest met het erkennen van de gevaren. De overheid was veel te laat met erkennen van de ernst. Daar kwamen ze pas mee toen al 25 mensen waren overleden en tienduizenden waren besmet.

Excuses
Brenninkmeijer heeft het er behoorlijk mee gehad, zegt Van der Veen. "Geef gewoon excuses, kom met financiële tegemoetkoming en geef de mensen een steunpunt en neem ze serieus". Waarom er in het rapport niet expliciet sprake is van een parlementaire enquête wordt genoemd is niet helemaal duidelijk. "Maar er staat wel in het rapport dat er heel veel moet worden uitgezocht."

Uitbraak 2007
Sinds de uitbraak van Q-koorts in 2007 zijn bijna 4.000 mensen ziek geworden en zijn er 19 mensen aan overleden. Om verdere besmetting te voorkomen werden uiteindelijk 50.000 drachtige melkgeiten gedood. Dit had veel minder kunnen zijn als de overheid sneller had ingegrepen, concludeerde onderzoekscommissie Van Dijk in november 2010.

Maar dit onderzoek was niet genoeg voor veel patiënten die zitten met klachten die op griep lijken. Daarom onderzocht de Nationale Ombudsman de afgelopen maanden of die mensen tekort is gedaan. "Wat konden mensen en mogelijke Q-koorts-patiënten in redelijkheid van de overheid verwachten en daarbij speelt een belangrijke rol of de overheid wel tijdig en voldoende informatie heeft gegeven", zegt Alex Brenninkmeijer.

Eerder op de hoogte
De verantwoordelijke ministers Ab Klink van Gezondheid en Gerda Verburg van Landbouw weigerden excuses aan te beiden. Maar vorige week onthulde Nieuwsuur dat het ministerie van Landbouw wel al eerder op de hoogte was van bijna 100 besmette bedrijven en dat er niets met die informatie werd gedaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen