Meer Nieuws16 jul '12 06:57Aangepast op 16 jul '12 21:40

Amerikanen gaan vervolgen in Libor-gate

Auteur: Harmen Simon Teunis

Volgens de New York Times hebben de Amerikanen de dossiers rond van medewerkers van Barclays. De Britse bank schikte vorige week nog voor ruim 450 miljoen dollar voor haar aandeel in Libor-gate, het manipuleren van rente.

Image

Volgens Jan Joosten, partner bij het advocatenkantoor Hughes, Hubbard & Reed op Wall Street, is het logisch dat de Amerikaanse overheid betrokken banken en medewerkers strafrechtelijk wil vervolgen. "Dat ligt helemaal in de lijn der verwachting. De Amerikaanse justitie treedt traditioneel hard op tegen financiële fraude. En dat is zeker het geval in het huidige economisch klimaat."

Dat de Britse bank heeft geschikt voor haar aandeel in het schandaal maakt voor de werknemers niets uit. "Die schikking is met de bank zelf gesloten. Daar staat expliciet in dat die schikking niet geldt voor de medewerkers van de bank", zegt Joosten.

De Amerikaanse justitie doet al een paar jaar onderzoek naar  Libor-gate. Als sinds 2008 gaan er geruchten rond over het manipuleren van rente. Dat het zo lang duurt, komt volgens Joosten omdat Barclays en de Britse autoriteiten niet heel erg hard hebben mee gewerkt. Maar ook de hoeveel informatie die voorhanden is heeft zo zijn tijd nodigt, legt hij uit.

Plea bargaining
Financiële delicten staan te boek als lastig om rond te krijgen. In de VS speelt het zogeheten 'plea bargaining' daar een belangrijke rol in. "Dat is wat je op tv ziet als je naar politieseries kijkt, waarbij verdachten een deal maken met de officier van justitie om tegen iemand anders te getuigen", vertelt Joosten. "Bij een bank zou dat bijvoorbeeld kunnen zijn dat je tegen je baas getuigt. Op een gegeven moment gaat die baas wel tegen zijn baas getuigen en zo krijg je iedereen erbij gelapt."

En als je er dan bij gelapt wordt, of op andere wijze schuldig wordt verklaard, kun je rekenen op flinke straffen. Joosten: "De strafmaten in Amerika liegen er niet om. Je moet erop rekenen dat de soep heel heet wordt gegeten. Kijk maar naar de straffen die Madoff en de mensen bij Enron hebben gekregen. Je moet echt rekenen op jaren gevangenisstraf."

Betrokkenheid
Voor de topbestuurders zelf hangt het er vanaf in hoeverre zij betrokkenheid zijn geweest. "We moeten zien wat hier echt de feiten zijn. Maar de mensen die echt hierbij betrokken zijn geweest, moeten zich echt zorgen maken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen