Meer Nieuws4 mei '12 13:18

E-bikes zijn populair

Auteur: Anne-Greet Haars

Fietsverkopers horen dankzij de toenemende verkoop van e-bikes met trapondersteuning nog hun kassa's rinkelen.

De verkoop van fietsen is vorig jaar gedaald met 1,4 procent naar 1,198 miljoen tweewielers. Maar dankzij de verkoop van de elektronische bikes, die een stuk duurder zijn dan een 'gewone' fiets, bleef de schade beperkt voor de omzet.

De omzet daalde minder hard, met 0,6 procent, dankzij de hogere gemiddelde prijs van verkochte fietsen.

Marktaandeel
Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerde marktanalyse van brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging op basis van een Gfk-onderzoek onder winkels en consumenten. Vorig jaar werden 181.000 e-bikes verkocht, tegen 166.000 in 2010. De elektronische fietsen hebben daarmee nu een marktaandeel van 15,1 procent. Meer dan de helft van de nieuwe tweewielers valt nog steeds in de categorie stadsfiets.

Internet
In het Gfk-onderzoek is ook gekeken naar de nieuwverkoop van fietsen via internet. Het aantal verkocht nieuwe rijwielen via het web is gedaald van 129.000 in 2010 naar 93.000 in 2011.

Tweedehands
De Fietsersbond constateert deze maand in zijn blad de Vogelvrije Fietser dat vaker wordt gekozen voor tweedehands. Vooral in de steden zouden consumenten alleen nog kijken naar de prijs. "In grote steden zijn opgelapte wrakken niet aan te slepen. Maar in IJmuiden en Harderwijk wil iedereen een nieuwe fiets.''

Zo zegt Stefan Neege van de Fietspiraat in Amsterdam vroeger voor 90 procent aan studenten te verkopen, maar tegenwoordig aan allerlei Amsterdammers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen