Meer Nieuws11 jun '12 10:56

Polen nummer één in immigratie top 10

Auteur: Arjan Meesterburrie

Ondanks dat Nederland niet echt gastvrij meer is voor Polen, kwamen er nog nooit zoveel Polen naar ons land als in 2011. Volgens het CBS vestigden zich vorig jaar 19-duizend Polen in Nederland.

Sinds de toetreding tot de EU in 2004 is Polen al het belangrijkste herkomstland van immigranten. Maar nog niet eerder kwamen er zoveel Polen in één jaar naar Nederland, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In de afgelopen halve eeuw vormden alleen Surinamers een grotere groep immigranten dan de Polen nu. In 1975, toen Suriname onafhankelijk werd, kwamen er 38-duizend Surinaamse immigranten naar Nederland.

De immigratie top 10
Van de 64-duizend EU-burgers die in 2011 naar Nederland kwamen, kwam de helft uit Oost-Europa. Maar we vinden ook veel andere landen terug in de immigratie top-10 van het CBS:


Verschuivende migratie
De herkomst van immigranten is de afgelopen vijftig jaar sterk veranderd, constateert het CBS. In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw was de immigratie uit Zuid-Europa en Marokko het belangrijkst. Nu is dat Oost-Europa. Van de klassieke immigratielanden Turkije, Marokko, Suriname en Nederlanden Antillen kwamen alleen Turkije en de Antillen nog bij de eerste tien.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen