Meer Nieuws3 jun '12 19:54Aangepast op 4 jun '12 06:50

Cordaid stopt hulpprogramma Haïti

Auteur: Melvin Captein

Hulporganisatie Cordaid stopt met hulpactiviteiten in Haïti. De laatste 29 miljoen die binnenkwam vanuit de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) is besteed.

Image

Van het geld zijn 4600 nieuwe houten woningen gebouwd. Deze zijn aardbeving- en cycloonbestendig, net als de 1600 woningen die Cordaid repareerde. In totaal kregen 40.000 mensen weer een veilig onderkomen.

“De 29 miljoen euro – gekregen van Giro 555 – is vooral besteed aan huizen. Dan heb je het over in totaal 6200 woningen. Als je huizen gaat bouwen, dan gaat het geld hard”, legt Paul Borsboom(hoofd noodhulp bij Cordaid mensen in nood) uit

68 miljoen
Na de aardbeving van 2010 besteedde de SHO in totaal zo'n 68 miljoen euro. Iets meer dan de helft van het bedrag ging op aan noodhulp, het resterende deel ging op aan wederopbouwactiviteiten. In totaal kwam er via giro 555 en noodhulp vanuit de overheid zo'n 111 miljoen euro beschikbaar om de Caribische eilandstaat te steunen.

Cordaid blijft wel actief in Haïti. “We kunnen nog aansluiten bij wat we al voor de aardbeving deden; zoals het versterken van lokale partners en communities om voorbereid te zijn op rampen”, zegt Borsboom. Het kantoor in Port-au-Prince gaat wel dicht.

Nog niet klaar
Het vertrek van Cordaid betekent niet dat Haïti is herbouwd. "Een wederopbouwfase na een ramp duurt jaren. Ondanks veel verbeteringen is de wederopbouw van Haïti daarom nog lang niet voltooid, mede door de moeilijke werkomstandigheden in het land. Bovendien is de overheidsstructuur zwak. Haïti kent corruptie en extreme armoede en hulpverleners moeten werken onder strikte veiligheidsvoorschriften", aldus een woordvoerder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen