Meer Nieuws18 jul '12 18:45Aangepast op 18 jul '12 19:00

Neckermann vraagt uitstel betaling aan

Auteur: Arjan Meesterburrie

Het Duitse postorderbedrijf Neckermann heeft uitstel van betaling aangevraagd. Eigenaar Sun Capital wil de geplande reorganisatie niet financieren.

Neckermann en de vakbonden waren het de afgelopen weken juist eens geworden over een reorganisatie. Het bedrijf kondigde eerder al aan dat bijna 1400 van de 2500 banen geschrapt zouden worden. Maar investeerder Sun denkt niet dat daarmee de problemen zijn opgelost en besloot de geldkraan dicht te draaien.

Bijna failliet
Volgens de Duitse vakbonden is Neckermann hiermee feitelijk failliet, maar het bedrijf doet nog een uiterste poging het hoofd boven water te houden: "Het management onderzoekt nu alle mogelijkheden om het bedrijf draaiende te houden'', laat een woordvoerder van Neckermann weten.

Nederlandse vestigingen
In Nederland heeft het postorderbedrijf vestigingen in Sint Jansteen en Terneuzen. Een maand geleden werd bekend dat door de reorganisatie circa 150 van de 550 mensen zouden worden ontslagen in Zeeuws-Vlaanderen.

FNV Bondgenoten
Volgens FNV Bondgenoten hoeft een faillissement van het Duitse bedrijf niet per se te betekenen dat de Nederlandse tak ook omvalt. "De kansen voor Nederland worden er uiteraard niet groter op als Neckermann in Duitsland definitief failliet zou gaan, zegt Niels Suijker van FNV Bondgenoten op BNR.

Toch houden de bonden hoop: "De directie in Nederland heeft rekening gehouden met scenario's dat er overlevingskansen zouden zijn voor de Nederlandse tak op het moment dat Duitsland failliet gaat"

Van papier naar internet
Het Duitse concern had gehoopt het bedrijf weer op de rails te krijgen door de papieren catalogus af te schaffen en helemaal over te gaan op de verkoop via internet. "De toekomst van postorderbedrijven is op het internet. Wij kunnen daaraan niet voorbijgaan. Te veel van onze middelen gaan nu op aan het papier'', zei Neckermann eind april.

Lange geschiedenis
De geschiedenis van Neckermann gaat terug tot 1950. Toen publiceerde Josef Neckermann in Frankfurt zijn eerste catalogus: een blaadje van slechts 12 bladzijden met daarop 133 modeartikelen. Deze kleine onderneming groeide uit tot een van de grootste postorderbedrijven in Europa, met dochterondernemingen in verschillende landen. Sinds 2008 is een meerderheid van de aandelen van Neckermann in handen van de Amerikaanse investeringsmaatschappij Sun Capital Partners.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen