Meer Nieuws8 aug '12 06:15

Arrestatie met politiehelikopter kost 12.000 euro

Auteur: Anne-Greet Haars

Overvallers en inbrekers worden steeds vaker opgespoord met behulp van een helikopter. Een aanhouding van een verdachte met een politiehelikopter kost 12.000 euro.

Dat blijkt uit cijfers van het Korps Landelijke Politiediensten, opgevraagd door BNR.

De politie gebruik steeds vaker helikopters om boeven op te sporen. Volgens Klaas Wilting, oud politiewoordvoerder in Amsterdam, zijn de helikopters voor heel veel verschillende zaken inzetbaar. ”Dat zijn overvallen, inbraken, er kan vanuit de lucht gekeken worden bij grote evenementen, bij het verkeer of bij achtervolgingen. Kortom, de politiehelikopter kan ingezet worden voor heel veel zaken.”

Cijfers
Maar hoe vaak is de inzet van de politiehelikopter nou effectief? Het Korps landelijke politiediensten komt voor het eerst met cijfers: van oktober 2011 tot april 2012 zette de politie de helikopter exta vaak in voor het ‘donkere dagen offensief’.

In de winter neemt het aantal inbraken en overvallen namelijk altijd toe. Het KLPD kreeg in die zes maanden 395 het verzoek om te vliegen, waarvan 232 de helikopter ook echt werd ingezet. En in 37 gevallen maakte de helikopter het verschil: ze hielden 57 mensen aan die zonder de helikopter niet opgepakt hadden kunnen worden.

Preventief
Behoorlijk effectief, zegt Wilting. “Uit de praktijk blijkt toch heel vaak dat een politiehelikopter ook erg preventief werkt op het moment dat deze de lucht ingaat. Want overvallers die kijken altijd naar de pakkans en als ze horen dat er een helikopter in de lucht zit, dan zul je zien dat het aantal overvallen op dat moment ook echt naar beneden gaat.”

Kosten
Maar alles komt met een prijs. In 2009 kocht het KLPD voor 85 miljoen euro acht nieuwe helikopters. Los van het aankoopbedrag, kost de inzet van de helikopers zo’n 3000 tot 3500 euro per keer. Een makkelijke rekensom: 57 aanhoudingen bij 232 inzetten, komt neer op ruim 12.000 euro per aanhouding. De aanschaf van de helikopters komt daar nog bovenop.

“Ik vind het veel geld, maar het is niet te veel”, zegt Wilting. “Want als je ziet wat voor impact een overval heeft en als een overvaller hierdoor kan worden opgepakt, dan kan je nooit praten van te veel geld.”

“En als je een overvaller hebt opgepakt dan is het heel vaak zo dat zo iemand meer overvallen heeft gepleegd in het verleden en dat daardoor meerdere overvallen worden opgelost.”

Geluidsoverlast
Een effectief middel om overvallers op te pakken dus. Maar niet iedereen is helemaal blij met de toegenomen helikopterinzet. Laurens Ivens, SP-fractievoorzitter in Amsterdam, stelde vragen aan burgemeester Van der Laan. Want op jaarbasis vliegen de helikopters, volgens hem, zo’n 210 uur boven de stad. Burgers klagen over geluidsoverlast. “We zien de laatste tijd dat de helikopter ook wordt ingezet als er twee dronken Polen op een dak zitten.”

Daarom wil hij van de burgemeester precies weten waarvoor de helikopters wel en niet worden ingezet. Want als burgers veel geluidsoverlast ervaren en niet weten waarom, wordt het draagvlak voor de toch al niet goedkope helikopters kleiner.

Het argument van geluidsoverlast is volgens Klaas Wilting overigens onzin, omdat sirenes ook lawaai maken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen