Meer Nieuws2 okt '12 05:57Aangepast op 2 okt '12 06:34

Wilders welkom in Australië

Auteur: Thijs Baas

Geert Wilders kan een visum krijgen voor Australië. De Australische minister van Immigratie, Chris Bowen, heeft dat in een radio-interview met ABC bevestigd.

In verband met een uitnodiging voor een spreekbeurt bij de Australische anti-islamgroep Q Society, waar hij wilde spreken over de gevaren van de islam, vroeg de PVV-leider ruim een maand geleden een visum aan. Deze aanvraag duurde volgens Bowen langer omdat "het altijd moeilijke beslissingen zijn".

Balans
"Het is zak om een balans te vinden tussen onze vrijheid van meningsuiting en zijn behoorlijk extremistische opvattingen." Bowen noemt Wilders een provocateur. "Hij had niets liever gezien dan dat zijn visum geweigerd was en dat hij een cause célèbre was geworden. Ik denk dat onze maatschappij robuust genoeg is en ons multiculturalisme sterk genoeg is om zijn ideeën neer te slaan met de kracht van onze ideeën en de kracht van onze ervaring, zonder te grijpen naar het botte wapen om hem uit Australië te weren."

Een woordvoerder van het Australische ministerie van Immigratie wist niet te vertellen hoe lang Wilders nog op het visum moet wachten. "Dat ligt aan het individu. Of hij een strafblad of een controversiële achtergrond heeft. Dat kan enkele dagen duren of langer als er enige vertraging ontstaat.'’

Hele land
In oktober zal Wilders naar alle waarschijnlijkheid niet naar Australië komen. "We kijken nu naar de maand februari en hebben zoveel aanvragen uit het hele land gehad voor Wilders’ toespraken dat we behalve in Sydney en Melbourne, nu ook een toespraak in Perth willen organiseren’', zegt Horwood.

Horwood vindt het jammer dat de visumaanvraag "zo ongebruikelijk lang'' op zich liet wachten. "Ik kan geen enkele logische verklaring bedenken waarom het zo lang heeft moeten duren'', meldt de bestuurder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen