Meer Nieuws6 aug '12 13:42Aangepast op 6 aug '12 16:25

Passagiersgroei Europa blijft zwak

Auteur: Anne-Greet Haars

De Europese luchthavens hebben in de eerste helft van dit jaar het passagiersvervoer met 2,3 procent zien toenemen in vergelijking met een jaar eerder.

Het vrachtvervoer nam met 3,4 procent af. Dat bleek maandag uit cijfers van brancheorganisatie Airports Council International (ACI).

Het passagiersvervoer op luchthavens in de EU-landen nam met 1,3 procent toe. Op luchthavens buiten de EU-landen was een groei te zien van 9,1 procent.

"Ondanks dat sommige vliegvelden een zeer welkom steuntje in de rug kregen van het EK voetbal is in de bredere industrie een grimmig beeld te zien. De resultaten voor de eerste helft laten de fundamentele economische zwakheden zien die de sector ondervindt'', aldus directeur-generaal Olivier Jankovec van ACI.

Grote luchthavens
Van de grote luchthavens (meer dan 25 miljoen passagiers per jaar) kende Istanbul afgelopen juni de sterkste groei met een kwart meer passagiers, in vergelijking met juni 2011. Frankfurt was tweede met ruim 5 procent. Schiphol viel met 2,2 procent stijging net buiten de top vijf.

Middelgroot
Van de middelgrote vliegvelden (10 tot 25 miljoen passagiers per jaar) was de groei het sterkst in Moskou met bijna 14 procent meer reizigers, gevolgd door Berlijn Tegel met 10 procent.

Het ACI-rapport bevat 168 luchthavens in totaal en vertegenwoordigt ruim 88 procent van het Europese passagiersvervoer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen