Meer Nieuws16 aug '12 15:56

Kamer terug voor debat over langstudeerboete 

Auteur: Mijke Hurkx

De Tweede Kamer keert terug van reces om met staatssecretaris Halbe Zijlstra van Onderwijs te debatteren over de langstudeermaatregel. Het debat staat hoogstwaarschijnlijk al volgende week donderdag gepland.

Een meerderheid van de Kamer wil de boete van 3000 euro tegenhouden die studenten moeten betalen wanneer ze meer dan een jaar vertraging oplopen bij hun studie. De Kamer heeft Zijlstra daartoe opgeroepen en hem gevraagd uiterlijk maandag te reageren. Maar gezien de uitlatingen in de media verwacht de PvdA geen positief antwoord en wil ze volgende week een debat. GroenLinks vroeg daar eerder ook al om. Het ziet ernaar uit dat de meerderheid van de Kamer een debat steunt. Kamerleden hebben tot maandag om te reageren.

Te veel gevraagd
De langstudeerdersmaatregel van het huidige demissionaire kabinet van VVD en CDA is voor studenten die meer dan een jaar vertraging oplopen tijdens hun bachelor- of masterstudie. Zij moeten ruim 3000 euro extra per jaar betalen, bovenop het collegegeld. Tegen de maatregel was meteen veel verzet vanuit studentenorganisaties. Ook PvdA, SP, D66 en GroenLinks waren al tegen. Dinsdag ging het CDA overstag. Daardoor is er nu een ruime meerderheid die Zijlstra oproept tot na de verkiezingen van 12 september de boete in de ijskast te zetten en een nieuw kabinet een besluit te laten nemen over alternatieven waar de staatssecretaris vanaf nu naar op zoek kan.

Maar Zijlstra liet meteen al weten dat de Kamer zelf met een alternatieve financiële dekking moet komen als ze van de langstudeerdersmaatregel af wil. Afschaffing levert volgend jaar een gat op van 378 miljoen, in 2014 van 383 miljoen en in 2015 en 2016 van 393 miljoen. De maatregel zou 1 september moeten ingaan.

CDA-leider Van Haersma Buma liet dinsdag al weten  dat zijn partij gezien alle weerstand de langstudeerboete wilde afschaffen. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen