Meer Nieuws6 jun '12 08:58

Hoera, de 'Deense nieuwe' is er weer!

Auteur: Pieter van den Akker

Hij is weer lekker vet en zilt en een enorme economische impuls voor de vishandelaren in Nederland: de Hollandse Nieuwe. Maar wist u dat onze Hollandse Nieuwe eigenlijk uit Denemarken komt?

Omdat de haring allang niet meer voor de kust van Scheveningen uit zee wordt gevist, profiteren inmiddels ook de Denen mee van het 'maatje haring'.

U kunt hem straks bij de kraam zelf proeven. BNR-verslaggever Harmen van der Veen was vrijdag al in Denemarken om het visje binnen te halen. "Een groot visserschip komt de haven binnenvaren", vertelt hij op BNR. "Het heeft meer dan dertig uur rondgevaren in het Skagerak en het Kattegat op zoek naar onze Hollandse Nieuwe. Op dit moment komen er tonnen en tonnen haring aan wal."

Van der Veen sprak er onder andere met Werner Larsson, een Deen die al jaren zaken doet met Nederlanders en onze taal daarom vloeiend spreekt. De haring moet 'mooi rond' zijn, 'er moet vet onder het vel zitten' en 'de maag moet vol zitten met rood voedsel', zo vertelt Larsson. "Kleine garnalen bijvoorbeeld. Zeer belangrijk voor het rijpingsproces en de smaak van de haring."

Klik hier om te luisteren naar de bijdrage van BNR's Harmen van der Veen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen