Meer Nieuws2 dec '12 19:50Aangepast op 3 dec '12 00:11

Starbucks gaat 'iets' doen aan belastingafdracht

Auteur: Mijke Hurkx

Starbucks is bereid om iets te doen aan de belastingafdracht in Groot-Brittannië. Of Starbucks daadwerkelijk meer belastingen gaat betalen, zoals de krant The Sunday Times schrijft, wilde het concern niet bevestigen.

Dat heeft de Amerikaanse koffieketen zondag laten weten.

Vertrouwen herwinnen
Starbucks meldde in een verklaring dat het bedrijf "goed heeft geluisterd naar de berichten van de klanten en werknemers''. En heeft besloten dat "om het vertrouwen te herwinnen en te behouden wij meer moeten doen''. Starbucks liet weten in gesprek te zijn met de belastingdienst en het ministerie van Financiën.

Belastingconstructies
Afgelopen week werd bekend dat Starbucks, zonder een wet te breken, de afgelopen jaren nauwelijks belastingen in Groot-Brittannië heeft betaald. Dat was mogelijk door verscheidene belastingconstructies. Ook een onderneming als Google draagt in Europa nauwelijks belasting af.

Deze bedrijven laten hun omzetten en winsten stromen via de zo geheten Double Irish Dutch Sandwitch-constructie. De geldstromen eindigen in belastingparadijzen als de Kaaiman Eilanden, Bermuda en de Cariben.

Op deze manier loopt de Amerikaanse maar ook de Britse fiscus "honderden miljoenen", in dit geval Britse ponden, mis, zo schreef The Guardian eerder deze week.

Met Nederland als hub
Vorige maand bleek dat Nederland een belangrijke schakel is in een fiscaal trapezewerk van internationale bedrijven. De multinationals deponeren hun merkrechten in Nederland, waardoor andere landen belastinginkomsten mislopen. Een Britse overheidscommissie publiceert komende week een rapport over de belastingontduiking door grote bedrijven.

Gerelateerde artikelen