Meer Nieuws28 apr '12 21:31

Sporttekenaar Dick Bruijnesteijn overleden

Auteur: Harmen Simon Teunis

Sporttekenaar Dick Bruijnesteijn is zaterdagavond na een kort ziektebed op 84-jarige leeftijd overleden in het ziekenhuis in Hoorn.

Bruijnesteijn tekende onder de naam Dik Bruynesteyn en werd onder meer bekend door Appie Happie, de voetballer over wie hij een aantal stripboeken schreef, en door zijn sportkarikaturen op zondagavond bij Studio Sport.

De in Rotterdam (7 juli 1927) geboren Bruijnesteijn keek volgens zijn oud-collega en goede vriend Bep van Houdt "met een gezonde blik naar de topsport en met de nodige humor. In elke nieuwe strip van Appie Happie tekende hij een mannetje in een hoek van een voetbalveld die vroeg: "Ben ik hier bij de zaaduientelers?'''

Eerste tekening
Bruijnesteijns eerste tekening verscheen in 1947 in het Dagblad van het Noorden. Een jaar later volgde hij Bob Uschi op als sportcartoonist bij de Haagsche Courant en Het Vrije Volk.

In 2007 was er ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag een overzichtstentoonstelling van zijn werk te zien in het Nederlands Stripmuseum in Groningen. Ook verscheen het album Appie Happie terug van weggeweest.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen