Meer Nieuws31 dec '11 22:14Aangepast op 31 dec '11 22:41

2011/2012 | BNR Nieuwsquiz

Auteur: Maurice Driessens

Gedurende Oudejaarsdag liet BNR.nl in een tiental stukken het hele jaar 2011 in nieuws en audio voorbij schuiven. Maar vaste luisteraars en lezers van BNR kenden al dat nieuws natuurlijk al láng. Daarom bij deze een nieuwsquiz over het jaar 2011. We geven de antwoorden niet en er valt niets te winnen... maar wie weet alle antwoorden? Test jezelf! Maar let op: het is een lange zit. De audio die nu volgt, is puur ter illustratie.

Een wonderlijk natuurverschijnsel openbaarde zich de eerste dagen van het jaar op verschillende plekken in de wereld. In een Italiaans plaatsje, in de buurt van een Zweeds gehucht, maar ook in Arkansas, Amerika.

Vraag:

- Wat kwam er op die plaatsen uit de lucht vallen?

Voor de echte voetballiefhebbers begon het jaar 2011 met slecht nieuws. Op 73-jarige leeftijd overleed een van de beste Nederlandse voetballers allertijden. Coen Moulijn, verkozen tot de beste Feyenoorder allertijden overleed op 4 januari aan de gevolgen van een herseninfarct. Moulijn speelde in de jaren 50, 60 & 70 honderden wedstrijden voor Feyenoord.

In diezelfde periode, in 1967 om precies te zijn, maakte bij stadgenoot Sparta een keeper z’n debuut. Hij zou, volgens velen, de beste keeper blijken die Nederland ooit heeft gehad. En ook deze keeper overleed dit jaar.

Vraag:

- Over welke keeper, die in juni van dit jaar overleed, hebben we het?

Een bepaalde club uit 020 schijnt in mei kampioen geworden te zijn. Omdat ze de meeste punten in de competitie hadden behaald. Maar de bekerfinale, die werd gewonnen door FC Twente. In de finale in De Kuip werd Ajax verslagen.

Vraag:

- Wat was de uitslag?

Nederland werd wereldkampioen honkbal in oktober, Japan werd wereldkampioen voetbal bij de vrouwen, Mark Cavendish werd wereldkampioen wielrennen op de weg, Nieuw-Zeeland werd wereldkampioen rugby, Usain Bolt werd wereldkampioen sprint op de 200 meter (maar niet op de 100), Ireen Wust werd wereldkampioen schaatsen op de 1500 en 3000 meter schaatsen. En voor de liefhebbers: India werd wereldkampioen cricket dit jaar.

Vraag:

- Welke Nederlandse schaatser, man dus, won bij de WK afstanden goud op de 5 en 10 kilometer?

Bauke Mollema was een held in de Vuelta dit jaar. Het gaat dus over wielrennen nu. De Raborenner eindigde als vierde in het klassement en reed zelfs even rond in de rode leidertrui. Eerder dit wielerjaar reed een andere Nederlander ook al rond als leider in de Giro d’Italia.

Vraag:

- Welke Nederlander was dat, die 4 dagen rond reed in de roze trui?

Vakcentrale FNV piept en kraakt in haar voegen. Splijtzwam is het pensioenakkoord. Zelfs na een marathonvergadering van 16 uur waren de kemphanen Henk van der Kolk en Agnes Jongerius nog niet op 1 lijn te krijgen… Oorlog dus tussen Agnes Jongerius en Henk van der Kolk, al bezwoeren alle partijen dat de vakcentrale niet op scheuren stond. Nee, er komt een nieuwe vakcentrale en beide kemphanen krassen op, zo besloten de twee verkenners die waren ingehuurd door de FNV.

Vraag:

- Nee, we willen niet weten wie die twee verkenners zijn, want dat zijn Han Noten en Herman Wijffels. Nee, wat wij willen weten is het volgende: met welke looneis kwam de vakcentrale op de proppen voor komend jaar?

Vraag 2:

Tijdens een referendum dat liefst vijf weken duurde stemde een overweldigende meerderheid van de leden tegen het pensioenakkoord. Liefst 96% stemde tegen! Klinkt prachtig natuurlijk, maar hoeveel procent van de leden van FNV Bondgenoten had in die vijf weken de moeite genomen zijn of haar stem uit te brengen? Dus hoe hoog was de opkomst?

Als je dit jaar ergens niet terecht moest komen, dan was het wel in een bed van het Maasstad ziekenhuis. Een multiresistente bacterie zorgde daar voor ruim honderd besmettingen, drie mensen overleden aan de bacterie. De aanpak faalde en Smits vertrok uiteindelijk met een gouden handdruk van 236 duizend euro. Als dank voor bewezen diensten.

Vraag:

- Maar hoe heet die superbacterie die al die ellende zorgde?

They tried to make her go to rehab, but she said No No No... Amy Winehouse overleed in juli van dit jaar. Onverwachts toch nog, volgens velen. Maar zoals het gaat met doden: ze scoren erg goed. Het album Back to Black uit 2006 vloog na het overlijden van Amy Winehouse massaal over de toonbank. In Groot-Brittannie is het zelfs het best verkochte album van de eeuw. Maar haar dood bracht Amy Winehouse ook nog in een ander illuster rijtje. Namelijk een rijtje met onder andere Jim Morisson, Kurt Cobain & Jimi Hendrix.

Vraag:

- Op welk rijtje doelen we?

Terreuraanslagen in Noorwegen kosten in Noorwegen deze zomer aan 77 mensen het leven. Anders Behrend Breivik laat in het centrum van Oslo een bom afgaan en richt vervolgens op het eiland Utoya een slachtpartij aan. De Noren zijn in shock, maar weigeren te buigen voor terreur. Volgens de premier zal het antwoord op de terreurdaden niet minder maar juist meer openheid en democratie zijn. Je hoorde het m net vertellen.

Vraag:

- Wie is die Noorse premier?

Op 26 mei gebeurt dan eindelijk waar de wereld, en Nederland in het bijzonder, al jaren naar hebben uitgekeken: Ratko Mladic wordt opgepakt. De Servische oud-generaal wordt door het Joegoslavië Tribunaal ondermeer aangeklaagd wegens genocide na de val van de moslim enclave Srebrenica. De arrestatie komt niet helemaal uit de lucht vallen. Want niet veel eerder schreef het Joegoslavië Tribunaal in een rapport dat Servië te weinig deed om de laatste twee voortvluchtigen te arresteren.

Vraag:

- Wie is die allerlaatste Serviër die na de arrestatie van Mladic nog werd gezocht door het Joegoslavië Tribunaal? Hint: Ook hij is dit jaar gearresteerd en zit in Scheveningen vast.

Nederland maakte in februari reclame voor zichzelf, door een helikopter met bemanning in het Libische Sirte te parkeren. Een reddingsoperatie van een Nederlandse ingenieur draaide uit op een fiasco. De niet erg geruisloze boordhelikopter bleek een niet te missen prooi voor Kadaffi aanhangers. Die geheel toevallig in een Kadaffi paleis zaten, op een steenworp afstand van de landingsplaats. De operatie blijkt heel slecht voorbereid, de ingewonnen informatie bestond bijvoorbeeld uit wat satellietkaarten. Van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst kwam geen informatie.

Vraag:

- Waarom gaf de MIVD geen informatie over de veiligheid in Sirte, voordat de helikopter er op uit werd gestuurd de ingenieur van het strand op te pikken?

 

Bonusvraag:

- Ook de AIVD bleek later het nodige te verwijten. Waarom?

Een jaarlijks terugkerend fenomeen, dat altijd verzekerd is van media aandacht: De ‘woord van het jaar’ verkiezing van het Genootschap Onze Taal. Ja, de Van Dale riep eerder ‘Tuigdorp’ uit tot woord van het jaar. Maar wij richten ons op de lijst van Genootschap Onze Taal. Want zoals jullie weten hebben we daar op BNR ook ruim aandacht aan besteed.

Vraag:

- Welk woord is door Onze Taal verkozen tot Woord van het Jaar 2011?

Vraag 2:

- Ook in de top 10 van de Woord van het Jaar verkiezing stond ‘Bedrijfspoedel’. En ja, we weten allemaal dat Geert Wilders met dat woord kwam. Maar wie over wie had Wilders het, wie is volgens hem die Bedrijfspoedel?

Vraag 3:

- Omdat de verkiezing van Woord van het Jaar onze favoriete verkiezing is, op de maandelijkse verkiezing van Ajax voorzitter na dan, hebben we NOG een vraag hierover. Want op de vijfde plek in de top 10 eindigde het woord ‘Casinopensioen’. Dat gaat natuurlijk over het bereikte pensioenakkoord. Maar wie kwam met dat woord op de proppen? We willen de naam van de organisatie of van de voorzitter van die club.

Op 5 januari van dit jaar breekt er een grote brand uit bij ChemiePack in Moerdijk. Een dikke zwarte rookkolom vult de hemel, de vlammen reiken af en toe tientallen meters hoog. Welke giftige dampen er vrijkomen is nog lang niet bekend, maar gelukkig roept de alleswetende burgemeester van Moerdijk al binnen een paar uur dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid. Als dank voor die opmerking wordt de burgervader met gezwinde spoed richting vroegpensioen gestuurd.

Vraag:

- Hoe heet deze burgemeester van Moerdijk? Kleine tip: Met zo’n achternaam is het niet gek dat je alles ontkent….

En we hebben nog een extra vraag over ChemiePack en het crisisbeleid. Want wat burgemeester Denie kon, konden enkele ministers nog veel beter. Je hebt nu eenmaal baas boven baas. In de dagen na de brand kwamen twee ministers op bezoek bij het bedrijventerrein in Moerdijk. Om zich bij te laten praten en ons, het volk, te tonen dat het echt weer veilig was rond het terrein van het afgefikte Chemie-Pack. En die boodschap breng je het beste over door in een busje te blijven zitten, te zwaaien naar de camera’s maar beslist niet uit te stappen.

Vraag:

- Wie waren deze twee ministers?

We gaan naar de VS! Want welke Republikeinse kandidaat neemt het volgend jaar op tegen Barack Obama in de strijd om het Witte Huis? De afgelopen maanden waren de Republikeinse kandidaten vaak in het nieuws. Omdat ze in de race zijn voor het Republikeinse ticket. Maar vooral dankzij schandaaltjes en uitglijers. Ongekroonde koningin van de uitglijders is Michele Bachmann… En Bachmann wilde zich maar wat graag spiegelen aan westernheld John Wayne, die zou uit het plaatsje Waterloo komen een enorme spirit hebben, net als zij. Er komt inderdaad een John Wayne uit Waterloo, maar die was seriemoordenaar van beroep en verkrachtte en vermoorde 33 mannen en jongens…

Vraag:

- Mevrouw Bachmann grossierde in uitglijers. Zo moest de VS de ambassade in Iran maar eens sluiten. En oh ja, ze wist ook nog iets te melden dat Amerikanen bang zijn voor iets. Jullie raden het al: waar zijn Amerikanen bang voor volgens Michele Bachmann?

We blijven nog even bij de Republikeinen. Want ook andere kandidaten doen van zich spreken. Zo is er Herman Cain, die heeft iets met vrouwen. Maar iets minder met Libie. Want tijdens een debat vergat hij z’n eigen standpunt over dat land. Geen nood, want hij wist later te melden dat de Taliban en al-Qaeda in de Libische regering zitten. Nee, dan toch liever Rick Perry. Die wil drie overheidsinstellingen afschaffen, maar wist er maar twee te noemen.

Vraag:

- Perry kwam ook nog eens in de problemen door z’n eigen ranch. De naam van z’n ranch valt niet in goede aarde. Wat is die naam?

2011 Was ook echt het jaar van de ratingbureaus. Ze deden regeringen bibberen en van woede ontploffen als er weer eens een kredietwaardigheid werd afgeboekt. Drie grote spelers maken en kraken. Standard & Poors, Moody’s en…

Vraag:

- Hoe heet dat derde grote ratingbureau?

Dat de ratingbureaus de financiele wereld kunnen laten sidderen, bleek in november wel. Standard & Poors maakte een pijnlijk foutje. Door een technische storing liet de beoordelaar aan enkele klanten weten dat de triple A status van een bepaald euroland was afgewaardeerd. Maar dat was dus een foutje.

Vraag:

-Welk land betrof dit pijnlijke foutje?

Wat zou een jaaroverzicht over 2011 zijn zonder Griekenland? Want iedereen was dit jaar boos op Griekenland, en dan in het bijzonder op de Griekse regering. De Griekse bevolking staakt zich suf uit protest tegen de keiharde bezuinigingen. En de geldschieters van Griekenland waren weer boos omdat er niet stevig genoeg werd ingegrepen door de Griekse regering. Of Griekenland recht heeft op een nieuwe miljarden tranche, wordt telkens bekeken door de zogeheten ‘Trojka’. 

Vraag:

- Uit welke drie partijen bestaat die Trojka?

De Griekse crisis struikelde van dieptepunt naar dieptepunt. Maar veel Europese regeringsleiders kregen waarschijnlijk pas echt een hartverzakking, toen de toenmalige Griekse premier een referendum voorstelde. De volksraadpleging over een reddingsplan voor de Griekse schulden kwam er uiteindelijk niet en de Griekse regering trad af. Maar de minister van Financien bleef op z’n post en zit dus ook in de nieuwe regering.

Vraag:

- Hoe heet deze Griekse minister van Financien? (De achternaam is afdoende, een voornaam erbij wordt uiteraard gewaardeerd.)

2011 was niet helemaal het jaar van Silvio Berlusconi. Die vervelende financiele wereld eiste maar bezuinigingen en ingrepen van zijn regering. Terwijl volgens de inmiddels afgetreden Berlusconi zelf er weinig aan de hand was. ‘De media overdrijven de crisis, de restaurants zitten hier vol!’ zo was zijn verweer.

Tussen de bedrijven door vond Berlusconi nog tijd om zich te bemoeien met zaken waar hij wel verstand van heeft. Zo liet hij zich ontvallen dat Angela Merkel ‘een onneukbaar dikke kont heeft.’

Vraag:

- Berlusconi had ook nog een briljant plan. Zijn partij, Het Volk van de Vrijheid, zou een nieuwe naam moeten krijgen. Welke nieuwe naam stelde Berlusconi voor?

Een klein jubileum eind oktober. Want de AKO literatuurprijs werd voor de 25e keer uitgereikt. En voor boekenwurmen als jullie is de volgende vraag natuurlijk een makkie.

Vraag:

- Wie won dit jaar de AKO Literatuurprijs?

Dat de Nederlandse Spoorwegen leren van problemen uit het verleden, bleek begin oktober wel. De afgelopen 2 winters strandde er treinen door het strenge winterweer. En dan zal je maar hoge nood hebben en tot overmaat van ramp in een toiletloze Sprinter zitten.

Gelukkig was iemand bij de NS op een lumineus idee gekomen! De Plaszak! Reizigers die heel erg nodig moeten plassen, mogen zich met een plaszak in de lege cabine terugtrekken. Gek genoeg was het personeel iets minder enthousiast over het plan. En ook minister Schultz liep niet over van enthousiasme.

Vraag:

- Want was de reactie van Schultz op de plaszak?

En we gaan weer over naar Den Haag! Het was wellicht het meest besproken moment van het jaar. De premier en de gedoger in een even kostelijke als genante aanvaring in de Tweede Kamer. Eentje die begon met een opmerking over een islamitische aap die wel of niet uit een mouw tevoorschijn kwam.

Vraag:

- Maar op wie doelde de PVV, wie was die islamitische aap die uit de mouw kwam? Wie zat er onder de piep?

Een inktzwarte dag werd het, zaterdag 9 april. Tristan van der Vlis schiet die dag in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn 6 mensen dood, verwondt 17 anderen en schiet uiteindelijk zichzelf dood. Later komen er vele discussies los, over z’n geestelijke problemen, over z’n wapenvergunning en over z’n schietvereniging. Maar daar gaan we het nu niet over hebben.

Vraag:

- Wij willen weten hoe het winkelcentrum heet waar Tristan van der Vlis z’n bloedbad aanrichtte.

Gelukkig waren er dit ook de Animal Cops. Agenten en hun leidinggevenden lopen te hoop tegen deze caviapolitie. Maar afspraak is afspraak binnen de coalitie, dus er moeten 500 coppers worden omgeschoold. Om het plan wat meer gewicht te geven, is er inmiddels ook een alarmnummer geopend.

Vraag:

- Hoe heet dit meldnummer voor mishandelde goudvissen?

 

Vraag:

- Omdat een goed onderwerp de aandacht krijgt die het verdient, hebben we nog een vraag over de Animal Cops. Want er is een gemeente die niet kon wachten op die officiële Animal Cops. Dus deze gemeente kwam ook nog eens op de proppen met nep-caviapolitie. Om het nog erger te maken, het betreft hier BOA’s. In welke gemeente worden deze Buitengewone Opsporings Ambtenaren ingezet als Animal Cop?

De meest smeuiige rechtszaak van dit jaar, komt waarschijnlijk op naam van Marco Kroon. Deze onvervalste oorlogsheld werd door het Openbaar Ministerie met alle toeters en bellen voor de rechter gesleept. En uiteindelijk vrijgesproken van het gebruiken van cocaine. Maar de zaak werd extra smeuiig doordat zowel Kroon als z’n vriendin in geuren en kleuren verhaalden over hun sexleven.

Vraag:

- Het Openbaar Ministerie hielp haar belangrijkste bewijsmiddel vakkundig om zeep. Om te bewijzen dat Kroon had gesnoven, moest ie haar afstaan. Maar hij trok de haartjes zelf uit en dat mocht niet. Dus weg bewijs. Maar welke haartjes moest ie afstaan om te kunnen testen op coke gebruik?

Tijd voor een afscheidsvraag. Want Amsterdammers zullen 'm nog eens gaan missen: Bernard Welten. De korpschef nam onlangs afscheid. En da's jammer, want hij wist het nieuws regelmatig te halen. Met plannen, maar zeker ook door aanvaringen met de oud-burgemeester Job Cohen. Met opvolger Eberhard van der Laan kon hij gelukkig wel door 1 deur. Maar nu is het bekendste politiebaasje weg bij het korps Amsterdam-Amstelland.

Vraag:

- Door wie is Bernard Welten opgevolgd als korpschef in de hoofdstad?

Nederland zit in een nieuwe recessie. Om nog maar even iets positiefs te melden aan het eind van het jaar. Met Prinsjesdag sprak minister De Jager nog over een naderende storm, inmiddels zitten we er midden in. De verwachtte groei is omgezet in een krimp, de werkloosheid loopt hard op en het overheidstekort is veel hoger dan mag volgens de regels van het kabinet.

Vraag:

- Maar hoe hoog is dat begrotingstekort eigenlijk volgens de laatste raming van het CPB?

Het is ook nooit goed! Het is te koud, te warm, te nat of te droog. Maar het weer zorgt wel altijd voor nieuws. En gelukkig konden we ook dit jaar weer volop klagen.

Hartstikke zielig voor boeren en schippers, maar dankzij die droogte hadden we wel een fantastisch voorjaar. Maar ook met de daarop volgende zomer was van alles loos, ook die ging de recordboekjes in.

Vraag:

- Maar waarom?

Het muzikale jaar 2011 werd gedomineerd door Adele. Haar laatste album kwam januari van dit jaar uit en werd alom bewierookt. Volgens zowel MTV als het blad Rolling Stone is de single ‘Rolling in the deep’ de beste single van 2011. En ook het album zelf stijgt naar ongekende hoogte. Haar debuutalbum deed het al geweldig, de opvolger die begin dit jaar dus uitkwam doet het nog beter. Het is zelfs het best verkochte album van deze eeuw in Groot Brittannie.

Vraag:

- De vraag is heel eenvoudig: Hoe heet het nieuwste album van Adele, dat ook in Nederland de album top 100 heeft gedomineerd?

In januari worden we opgeschrikt door een zelfmoordaanslag op de luchthaven Domodedovo. 35 mensen komen om het leven, ruim honderd anderen raken gewond. De islamitische rebellenleider Oemarov eist de aanslag op.

Vraag:

- Met zoveel hints in de intro kan de vraag nooit moeilijk zijn natuurlijk, dus het is een open vraag. In welke stad vond deze zelfmoord aanslag plaats?

Osama bin Laden blies op 2 mei van dit jaar z’n laatste adem uit. En ja, dat gebeurde in de Pakistaanse plaats Abottabad. Dat is dus niet de vraag. En ja, hij werd gedood door de Navy Seals van Devrgru, vroeger Team Six genoemd. En ja, Bin Laden kreeg een zeemansgraf. Tot zover alle inkoppertjes.

Vraag:

- Kort na het omleggen van Osama bin Laden werden ook 3 mensen opgepakt in Abottabad. Wie waren dat?

Midden in de financiele crisis die 2011 in haar greep hield, werden ook de nodige poppetjes vervangen. Soms omdat het gewoon tijd was voor een opvolger. Zo volgde Klaas Knot Noud Wellink op als baas van de Nederlandsche Bank. En werd Jean Claude Trichet als topman van de ECB opgevolgd door Mario Draghi.

Maar Dominique Straus Kahn ging minder vrijwillig weg als topman van het IMF. Dat had iets met een kamermeisje te maken.

Vraag:

- Maar door wie werd DSK eigenlijk opgevolgd dit jaar?

DSK kreeg het, eenmaal terug in Frankrijk, ook daar aan de stok met justitie. Want ook in Frankrijk zou hij z’n handjes hebben laten wapperen, maar dan ongevraagd. Monsieur 30 centimeter zou er wel pap van lusten….

Vraag:

- Hoe heet de Franse schrijver die beweert door DSK verkracht te zijn?

De Britten, die wisten dit jaar gelukkig ook lekker vaak in het nieuws te komen. Een koninklijk huwelijk werd overschaduwd door de geweldige set billen van Pippa, de Britten weigerden mee te werken aan de redding van de euro, ze doekten de grootste roddelkrant op omdat er telefoontjes waren afgeluisterd en ze sloegen wekenlang hun eigen wijken aan puin. En over die rellen gesproken: als reden werd de dood van Mark Duggan aangevoerd. De 29-jarige Londenaar kwam om het leven door politiegeweld.

Vraag:

- In welke wijk in Londen braken de eerste rellen eigenlijk uit begin augustus?


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen