Meer Nieuws21 mei '12 08:54Aangepast op 21 mei '12 10:55

Komt Robert M. ooit vrij?

Auteur: Fleur de Bruijn

Zondag 12 december 2010 hield de Amsterdamse burgemeester Van der Laan een persconferentie: Nederland maakte kennis met Robert M. Maandag is de uitspraak in de omvangrijke zedenzaak.

Komt de 28-jarige Robert M. ooit nog op vrije voeten? M. staat terecht voor het misbruik van 67 zeer jonge kinderen. Zijn advocaten vinden dat hij al is veroordeeld. Zijn slachtoffers willen dat hij nooit meer in de maatschappij terugkomt. Het woord is aan de rechter. Die doet vandaag uitspraak in het proces tegen Robert M., hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak en zijn echtgenoot Richard van O.

Tegen Robert M. is de maximale straf van 20 jaar geëist en TBS met dwangverpleging. Zijn partner riskeert een strafeis van 12 jaar.

Beeldmateriaal
M. werd in december 2010 opgepakt, nadat beeldmateriaal van een van zijn slachtoffertjes in een Amerikaans onderzoek naar kinderporno was opgedoken. M. heeft bekend dat hij 87 zeer jonge kinderen ernstig heeft misbruikt. De uit Letland afkomstige verdachte legde het misbruik veelvuldig op foto en video vast.

Deze bestanden deelde hij via internet met pedofielen elders op de wereld. Voor zijn arrestatie was hij werkzaam op Amsterdamse kinderdagverblijven en als privéoppas. Volgens justitie heeft Van O. zijn partner actief ondersteund bij het systematische misbruik.

Vrijspraak
In de omvangrijke zedenzaak staan justitie en de verdediging lijnrecht tegenover elkaar. De strafeis tegen Robert M. is veel te hoog, zeggen zijn advocaten Wim Anker en Tjalling van der Goot. Zij vragen vrijspraak, omdat politie en justitie fouten zouden hebben gemaakt in het begin van het onderzoek; veel bewijs zou onrechtmatig zijn verkregen. Bij de huiszoeking is niet gewacht op de rechter. Maar, zo zegt justitie, M. was al bezig met het vernietigen van het bewijs.

De advocaten van M. hebben tijdens de rechtzaak meermalen gewezen op het feit dat M. al veroordeeld is. Volgens Anker zou 38 procent van de Nederlanders vinden dat M. de doodstraf verdient, terwijl hij nog verdachte is, en daar heeft de media een grote rol in: trial by media.

Ook in het geval van Richard van O. is vrijspraak gevraagd. Volgens de advocaten is er geen bewijs voor de stelling dat Van O. rechtstreeks betrokken zou zijn bij het misbruik van de tientallen kinderen die aan de zorg van M. waren toevertrouwd.

Smartengeld
Naast de strafeis zal de rechtbank ook moeten oordelen over smartengeldclaims, die door de ouders ingediend zijn. In totaal is er meer dan een miljoen euro geëist. Er zijn ook claims voor materiële schade ingediend, maar een totaalbedrag daarvan is niet bekend. Het is niet gebruikelijk om in een strafproces te beginnen over smartengeld, maar, zo zegt advocaat Richard Korver die 47 ouders bijstaat, ‘van een kale kip kun je niet plukken’ en als de strafrechter de schadeclaim toekent, wordt deze door de staat betaald. De staat zal vervolgens maximaal 42 jaar lang achter het geld van M. aangaan.

Dat de strafrechter moeite zal hebben met  het bepalen van de schadeclaim, wees Korver bij BNR van de hand: “Er is geen onevenredig bedrag gevraagd. Voor ieder geschonden mensenrecht vragen de ouders 8000 euro.” Korver noemt het recht op lichamelijke integriteit als een van de geschonden rechten.

In hoger beroep
BNR-verslaggever Harmen van der Veen heeft de zedenzaak voor BNR gevolgd. Hij vertelde maandagochtend dat hij verwacht dat er voldoende bewijslast zal zijn: “De filmpjes die we niet hebben gezien, maar wel hebben gehoord, de verhalen van de ouders van de slachtoffers en de verdachte zelf.”

Van der Veen denkt dat de rechter misschien iets van de twintig jaar af zal halen, vanwege verzachtende omstandigheden, maar de kans dat M. nog ooit vrijkomt, acht hij vrij klein. Overigens zal M. zich niet zomaar neerleggen bij welke veroordeling dan ook: “De verdachte zelf was een bijzondere deelnemer aan het proces: zijn taalgebruik en zijn houding. Eerst was hij afwachtend, maar daarna ging hij er vol in.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen