Meer Nieuws4 jan '12 06:34

Nek-aan-nek in Iowa

Auteur: BNR Webredactie

De Republikeinse voorverkiezingen in de staat Iowa zijn uitgemond in een nek-aan-nekrace tussen Rick Santorum en Mitt Romney.

Beiden staan op 25 procent van de stemmen, met een voorsprong van enkele tientallen stemmen voor Santorum. Ongeveer 90 procent van de uitgebrachte stemmen is geteld.

Iowa is de eerste staat waar de Republikeinen een voorverkiezing houden. In de komende maanden volgen de andere 49 Amerikaanse staten. De winnaar neemt het in november voor de Republikeinen op tegen de zittende president, de Democraat Barack Obama.

Opgeven
Volgens verslaggever Reinout van Wagtendonk is de kans groot dat de Texaanse gouverneur Rick Perry (10 procent) en Michele Bachmann (5 procent) hun kandidatuur aan de wilgen hangen, terwijl de uitslag voor Santorum juist een flinke opsteker betekent.

Enkele weken geleden werd Santorum nog kansloos geacht, maar met een beperkt budget en een matige campagneorganisatie wist hij de afgelopen weken terrein te winnen.

Obama
Dat is ook goed nieuws voor Obama, want favoriet Mitt Romney zal voorlopig nog een conservatief geluid moeten laten horen. Voor gematigde Republikeinen kan dat aanleiding zijn om in een vroeg stadium toch te kiezen voor de zittende president. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen