Meer Nieuws4 nov '12 23:11

Hillen: leger heeft bodem bereikt

Auteur: Fleur de Bruijn

Vertrekkend CDA-minister Hans Hillen van Defensie waarschuwt het nieuwe kabinet. Door verdere bezuinigingen op defensie komt de grondwettelijke taak van de krijgsmacht in het gedrang.

Dat heeft Hillen zondag gezegd in het televisieprogramma KRO Brandpunt. Ook komen volgens hem de banden met de partners van de NAVO verder onder druk te staan

Bodem bereikt
“Ik denk echt dat we de bodem hebben bereikt. Sowieso moeten allerlei achterstanden nog worden ingelopen: te weinig munitie, te weinig kleding, te weinig brandstof en te weinig reserveonderdelen’’, aldus de minister.

Klaplopen
De wissel die op defensie is getrokken is volgens hem te zwaar. Hillen zei dat Amerika tien jaar geleden ongeveer 50 procent van de NAVO betaalde en Europa de andere helft. “Nu betaalt Amerika 75 procent en Europa nog maar een kwart. Europa is aan het klaplopen’’, aldus Hillen.

Bondgenootschap
Nederland zou volgens de afspraken binnen het bondgenootschap minimaal twee procent van zijn bruto nationaal product aan defensie moeten uitgeven. Den Haag komt nu uit op ongeveer de helft.

Bezuinigingen
De komende kabinetsperiode wordt er 250 miljoen euro bezuinigd op Defensie. In de toekomst kan het ministerie van Defensie wel de kosten die het nu nog heeft voor internationale missies terughalen uit een apart potje. Dit nieuwe structurele budget voor internationale veiligheid gaat 250 miljoen euro omvatten.

Nieuwe minister
Als CDA'er keert Hillen niet terug in het kabinet Rutte II. Voor het eerst in de geschiedenis wordt een vrouw minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen