Meer Nieuws12 mrt '12 01:25Aangepast op 12 mrt '12 02:01

Slideshow | Texas cinema: een vertekend beeld?

Auteur: BNR Webredactie

De jonge filmregisseur Lucas Mireles is geboren en getogen in Texas. Zijn korte film Spielzeit werd geseleceerd uit duizenden inzendingen voor de competitie van het prestigieuze South By Southwest festival, deze week in Austin.

Tekst en foto’s: Reinout van Wagtendonk
Veel van wat we in het buitenland dénken te weten over Texas komt van bioscoopfilms. Als buitenlanders hebben we onder andere daardoor allerlei vooroordelen over Texas. Lucas Mireles hoorde ze allemaal voorbijkomen tijdens het filmen van Spielzeit in Keulen.

Duitsland
"Ik was nog nooit in Europa geweest, laat staan Duitsland", vertelt Mireles in het Austin Convention Center, het overbevolkte hoofdkwartier van het muziek-, interactief- en filmfestival SXSW.  "Ik ben nogal omvangrijk, geef mensen een stevige hand en kijk ze recht in de ogen. Dat alleen al leverde vragen op over mijn vermeende oliebronnen, mijn ranch en mijn paard."

In alle vriendschap, meestal. "Ik spreek geen Duits, maar we hadden de gemeenschappelijke taal van de filmcultuur", zegt Mireles. "Op zoek naar locaties hadden mijn Duitse collega’s Creedence Clearwater Revival op CD in de auto en probeerden we elkaar te overtroeven met dialoog uit The Big Lebowski."

Bush
Maar soms dramde iemand wat te hard door over George W. Bush, de cowboy president uit Texas. Dan legde Mireles eerst vriendelijk uit dat hij nu eenmaal niet de ambassadeur van Texas was. "En als het te persoonlijk word ben ik ook wel weer zo dat ik laat weten dat je ook een klap op je neus kan krijgen", lacht Mireles. "Dat was ook mijn opvoeding in Texas: open en eerlijk zijn, luisteren, maar iemand die onredelijk met je wordt ook wel van repliek dienen."

Eenheidsworst
Texas is nu eenmaal geen eenheidsworst van conservatieve rednecks, wil Mireles alleen maar zeggen: "moet je zien, de burgemeester van Houston is de eerste openlijk lesbische burgemeester van een grote stad in Amerika. Ja, het is een conservatieve staat met veel gewapende mensen.

Maar dat is lang niet het hele verhaal. Texas is voortdurend in beweging, cultureel, politiek, er wonen ook heel progressieve mensen."

Filmidolen
Deze jonge regisseur heeft als een van z’n filmidolen de regisseur Richard Linklater uit Austin. Linklater’s film Slacker is een beroemde. Mireles plaatst ook Linklater’s tweede film, Dazed and Confused, op z’n lijstje met favoriete films uit Texas. "Dat is zo’n mooie liefdesbrief aan jeugd, aan opgroeien", zegt hij.

Favorieten
Op zijn toplijstje met Texasp-films staat ook No Country For Old Men. Hij beveelt bovendien de documentaire Enron: The Smartest Guys in the Room aan voor een fascinerend kijkje in dát aspect van business Texaanse stijl.

Hij roemt ook de film Hud, met Paul Newman – "de mooiste zwartwitfilm ooit gemaakt" – en komt uiteindelijk dan toch weer terug bij een van die vooroordelen over Texas uit de bioscoop: melodramatisch voor Texas en vrijheid vechtende cowboys en John Wayne in The Alamo.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen