Meer Nieuws5 mei '12 15:59Aangepast op 5 mei '12 23:07

Nederland viert Bevrijdingsdag

Auteur: Anne-Greet Haars

Nederland heeft zaterdag massaal Bevrijdingsdag gevierd. Tijdens in totaal 14 festivals en talloze andere evenementen is gevierd dat er in 1945 een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog.

Koud
Hoewel het de koudste 5 mei was in 21 jaar - het werd in De Bilt niet warmer dan 10,2 graden Celsius -, was de sfeer goed. Organisatoren spreken van een groot succes.

Wageningen
In de Gelderse plaats Wageningen, waar in 1945 de Duitse capitulatie werd getekend, waren jongeren en ouderen veel met elkaar in gesprek. "Veteranen, actieve militairen en bezoekers, onder wie kinderen, praten met elkaar", aldus een woordvoerder.

Het festival en het traditionele bevrijdingsdefilé in Wageningen werden goed bezocht. Onder anderen minister van Defensie Hans Hillen was aanwezig. Hij hield een toespraak op het 5 Mei Plein.

Helikopter
Ook in andere steden was het feest. Zogenoemde ambassadeurs van de vrijheid maakten per helikopter een tocht langs de evenementen. Onder het motto 'Vrijheid geef je door' riepen onder anderen het duo Nick & Simon, Alain Clark en Go Back to the Zoo festivalbezoekers op zich in te zetten voor vrijheid.

Geen problemen
Behalve Wageningen deden de artiesten onder meer Zwolle, Haarlem, Groningen, Den Haag, Roermond en Vlissingen aan. In geen van de steden is melding gemaakt van ongeregeldheden. Ook de evenementen in Amsterdam verlopen zaterdagavond rustig en zonder incidenten, aldus de politie.

De organisatie van het bevrijdingsfestival in de stad Groningen liet 's middags weten dat het publiek genoot van de zon. Veel van de zuidelijker gelegen steden hadden daarentegen last van neerslag. De festivals duren nog tot laat in de avond.

Gauck
De Duitse president Joachim Gauck was zaterdag in Breda. Hij sprak zijn verbazing en bewondering uit voor de deelnemers aan de Februaristaking in 1941 in de traditionele 5 mei-lezing. De president, die zelf werd geboren in 1940, vertelde dat dat hem zeer raakte. "Wij leren uit tijden van oorlog en vervolging waartoe de mens in staat is. In het slechte, maar ook in het goede'', aldus het eerste buitenlandse staatshoofd dat de lezing hield.

5-mei concert
Zoals ieder jaar werd Bevrijdingsdag in Amsterdam afgesloten met het 5 mei-concert op de Amstel. Koningin Beatrix, president Gauck en premier Mark Rutte waren erbij. Er waren optredens van Sabrina Starke, Karin Strobos en Guus Meeuwis. Als Vriend van de Vrijheid heeft Meeuwis zich voor meerdere jaren aan het Nationaal Comité 4 en 5 mei verbonden.

Kuipers
Ook uit de ruimte kwam een vrijheidsboodschap. "Grenzen zijn alleen daar waar land en water elkaar ontmoeten'', zei astronaut André Kuipers. "De aarde is één prachtige planeet die wij met elkaar delen. Ik vraag iedereen de vrijheid door te geven.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen