Meer Nieuws1 nov '12 16:57

PvdA wil best zoeken naar maatwerk bij zorgpremie

Auteur: Harmen Simon Teunis

De PvdA is best bereid te zoeken naar maatwerk bij de uitwerking van de omstreden plannen voor de inkomensafhankelijke zorgpremie. Dat zei de toekomstig PvdA-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem donderdagmiddag.

"In de uitwerking is nog veel maatwerk mogelijk. En dat geldt ook voor veel andere onderwerpen", zei Dijsselbloem tegen verslaggever Hugo Reitsma.

Dijsselbloem, beoogd minister van Financiën, wordt één van de belangrijkste mensen in het nieuwe kabinet. Hem wacht de zware taak toe te zien op het terugdringen van het begrotingstekort én het oplossen van de eurocrisis. Formateur Rutte ontving donderdag dan ook als een van de eersten.

Toch benadrukt Dijsselbloem dat hij niet direct iets kan doen aan de inkomensafhankelijke zorgpremie, waar zoveel VVD'ers over vallen. Omdat dat hij er niet direct over gaat, zegt Reitsma. "Het is in eerste instantie aan de minister van Volksgezondheid, een VVD’er. Dijsselbloem hoor je zeggen er is ruimte in de uitwerking van de maatregelen. Ik hoorde hem zelfs later voor een andere microfoon zeggen dat er heel veel ruimte is in de uitwerking van die maatregelen. Het klinkt als een PvdA’er die zich een beetje soepel opstelt."

Langer dan verwacht
Het gesprek tussen Dijsselbloem en Rutte duurde langer dan Reitsma had verwacht. "Ze hebben vooral al heel veel gesproken met Dijsselbloem als onderhandelaar. Het is een belangrijke post, maar je zou denken dat ze alles wel zo’n beetje hebben doorgenomen in de afgelopen tijd. Toch duurde het meer dan een uur. Meer dan de geplande tijd, voor hij naar buiten kwam."

"Het bekende gesprek over de functie, de coalitie en de samenwerking. Goed verlopen”, vatte Dijsselbloem samen voor verslaggever Hugo Reitsma. “Het regeerakkoord is een stevig pakket. Het gaat iedereen raken op verschillende manieren. Daarbij gelden twee belangrijke kaders. Ten eerste natuurlijk de begroting. Die moet op orde komen en dat vraagt een offer van iedereen. In de tweede plaats gaan we goed letten op hoe we de lasten eerlijk verdelen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen