Meer Nieuws2 jan '13 15:30

Toestand Chavez ook in Zuid-Amerika volstrekt onduidelijk

Auteur: Fleur de Bruijn

In Nederland krijgen we wisselende berichten over de gezondheidstoestand van de Venezolaanse premier Hugo Chavez. Ligt hij in coma in Cuba? Of is hij volgende week gewoon aanwezig bij zijn nieuwe beëdiging?

Op oudejaarsdag meldde een Venezolaanse radiostation dat Chavez nog maar 48 uur te leven heeft, het bericht over de slechte gezondheidstoestand werd gesterkt door het verhaal van de Spaanstalige radiozender ABC News: Chavez zou momenteel kunstmatig in coma worden gehouden.

Wisselende berichten
"Gisteren hield vice-president Maduro een persconferentie en het was totaal onduidelijk wat we konden verwachten. Er werd ernstig rekening gehouden met een overlijdensbericht, maar dat was niet zo, Maduro vertelde dat Chavez gewoon bij bewustzijn is.”

Dit heeft Zuid-Amerika-correspondent Arjan Meesterburrie vandaag tegen BNR’s Annette van Soest gezegd. “We horen hier heel veel wisselende berichten, maar een ding is duidelijk: na de operatie tegen kanker die hij begin december heeft ondergaan, heeft hij het heel erg zwaar.”

Beëdiging
Op 10 januari loopt de derde ambtstermijn van Chavez af
en moet hij opnieuw voor zes jaar worden beëdigd, maar dat kan niet als hij afwezig is. “Volgens de grondwet moeten er dan nieuwe verkiezingen worden gehouden,” zegt Meesterburrie. “Maar zo makkelijk laat de partij van Chavez dat niet gebeuren, als hij enigszins bij bewustzijn is, dan zullen hij en zijn partijgenoten proberen om dat te voorkomen.”

Absoluut afwezig
Chavez ligt nu in een ziekenhuis in Cuba en de kans is zeer klein dat hij over tien dagen aanwezig kan zijn. Maar als hij bij bewustzijn is, kan hij zijn eed ook afleggen in het ziekenhuis, want er staat nergens geschreven dat dit in het parlement van Venezuela moet gebeuren, Meesterburrie: “In de grondwet staat: als hij absoluut afwezig is, dan moeten er nieuwe verkiezingen moeten volgen, maar wat is absoluut afwezig?”

Nieuwe president
Speculaties over een nieuwe president zijn er ook al volop. Een veelgenoemde naam is die van vice-president Maduro. Toch zal het lastig zijn, denkt Meesterburrie, om Chavez op te volgen: “Zulke charismatische leiders als Chavez zijn er niet.”

Het anti-Amerikaanse sentiment in Venezuela zal met het vertrek van Chavez niet tot het verleden behoren, denkt Meesterburrie: "Maar de kans dat zijn opvolger de Amerikaanse president vergelijkt met de duivel is klein.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen