Meer Nieuws21 nov '12 16:01Aangepast op 21 nov '12 19:07

NAVO krijgt Turks verzoek om Patriots

Auteur: Harmen Simon Teunis

Het kabinet beraadt zich over een verzoek van Turkije aan de NAVO om Patriot-raketten naar de grens met Syrië te sturen.

Dat heeft minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken woensdag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten zijn de enige NAVO-landen die over dit systeem beschikken.

"De regering onderzoekt de wenselijkheid en de mogelijkheid van een bijdrage'', schrijft hij aan de Kamer. Als het kabinet instemt met het verzoek, is het de derde keer dat Nederlandse Patriots worden ingezet in Turkije. Eerder gebeurde dat in 1991 en 2003. Timmermans zal de Kamer zo snel mogelijk inlichten.

Postieve geluiden
De geluiden uit de Tweede Kamer, die formeel niet hoeft in te stemmen, zijn positief, met wat kanttekeningen. "Bijvoorbeeld of die raketten alleen maar defensief worden ingezet, dus niet voor het afdwingen van een no-fly-zone", zegt Hans Verbeek.

NAVO-baas Rasmussen benadrukt dat de Turken de Patriots alleen willen gebruiken om zich te verdedigen. Tot tevredenheid van minister Timmermans van Buitenlandse Zaken: "Het is mooi dat Rasmussen dat meldt in z'n brief. Dat betekent dat de NAVO-landen dat mee kunnen nemen in de verdere uitwerking en bespreking van het Turkse verzoek. Ook Nederland zal in NAVO-verband met de discussie mee doen en zullen we de mogelijkheden bekijken."

Trouwe NAVO-bondgenoot
Die steun vanuit de Kamer is onder meer ingegeven door het feit dat het in eerste instantie gaat om een onderzoek naar een mógelijkheid van een Nederlandse inbreng. Maar dat is niet de enige reden voor de steun, zegt Verbeek. "Men vindt het een verplichting aan een trouw NAVO-bondgenoot. Zodra zo'n land zich bedreigd voelt door een buurland als Syrië, dan dien je zo'n land gewoon te helpen."

De eerste keer dat Nederlandse Patriots bij een internationaal conflict werden ingezet, was tijdens de Golfoorlog van 1991, toen een internationale troepenmacht Koeweit bevrijdde van Iraakse troepen. 12 jaar later gingen opnieuw Patriots richting Turkije voor bescherming tegen raketaanvallen uit Irak.

Honoreren
Joris Voorhoeve, hoogleraar internationale veiligheid en oud-minister van Defensie, zei gisteren tegen BNR dat Nederland een dergelijk verzoek moet honoreren. "Het lijkt me wel een goed idee. Nederland heeft Patriot-raketten en heeft daar ervaring. Het heeft die investering niet voor niets gedaan. En het gaat hier om het helpen beveiligen van de grenzen van de bondgenoot."

Formeel verzoek
Ankara diende vanmiddag formeel een verzoek in bij zijn NAVO-bondgenoten. De raketten moeten de Turken beschermen bij aanvallen uit Syrië. Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten zijn de enige NAVO-landen die over het Patriot-luchtverdedigingssysteem beschikken.

NAVO buigt zich over verzoek
De NAVO gaat zich zonder uitstel over het verzoek buigen, zegt NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen. De verwachting is dat de NAVO-ambassadeurs in Brussel daar woensdag al mee beginnen. Volgende week gaat een team naar Turkije om te kijken waar de Patriots eventueel gestationeerd kunnen worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen