Meer Nieuws5 jul '12 13:24

Hamming: Stoppen met JSF leidt tot onherstelbare schade

Auteur: BNR Webredactie

Stoppen met het JSF-project leidt tot onherstelbare schade aan de welvaart in Nederland. Dat zegt Ineke Dezentjé Hamming, voorzitter van FME, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie op BNR. "Het is een dramatische vergissing."

De PvdA trok deze week de steun in voor de JSF. Daarmee bestaat er voor het project geen steun meer in de Kamer. Verschillende partijen hebben deze week ontsteld gereageerd op de plannen om het JSF-project te schrappen.

De Kamer zet daarmee "midden in crisistijd hoogwaardig onderzoek en ontwikkeling en hoogwaardige banen op het spel'', aldus de voorzitter van VNO-NCW woensdag.  Het Nifarp, het samenwerkingsverband van de Nederlandse bedrijven die bij JSF-opdrachten zijn betrokken, maakte dinsdag hun ongenoegen kenbaar. Stoppen levert geen bezuiniging op, maar vernietigt juist werkgelegenheid en miljarden euro's aan omzet, aldus het Nifarp. Nu stoppen met het JSF-project gaat Nederland op korte termijn honderden banen kosten, en vanaf 2016 zelfs duizenden.

Pure verkiezingsretoriek
Dinsdag stelde de PvdA dat Nederland uit het project voor de Joint Strike Fighter moet stappen. Behalve de PvdA zijn ook SP, PVV en GroenLinks tegen. “Pure verkiezingsretoriek die de banen van honderden mensen in gevaar brengt'', aldus Nifarp-voorzitter Erick Vink.

Drastisch besluit
Momenteel werken overal in Nederland zo’n 1250 mensen aan projecten voor de F35, zoals de typeaanduiding van het toestel luidt. Dat zijn er 600 in Drenthe, 300 in Brabant, 200 in Noord- en Zuid-Holland en 150 in de rest van Nederland.

"Het is onbegrijpelijk dat in deze tijd van crisis en oplopende werkloosheid politieke partijen kennelijk de stekker uit keiharde werkgelegenheid willen trekken. En dat terwijl er momenteel geen enkele aanleiding is voor zo’n drastisch besluit", aldus Nifarp-voorzitter Erick Vink.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen