Meer Nieuws29 jul '12 00:45Aangepast op 29 jul '12 13:57

Zuid-Limburgs dorp getroffen door overstroming

Auteur: Thijs Baas

Een vloedgolf: een uniek verschijnsel in Nederland, dat gisteravond de dorpjes Slenaken en Gulpen trof. Het water stroomde vanuit Wallonië in vliegende vaart Zuid-Limburg binnen.

Dat zei Grieta Spannenburg van Meteo Consult zondag. Ongeveer 60 millimeter regen in een half uur in het Waalse grensplaatsje Hombourg, in het Land van Herve, was genoeg om de stroom in gang te zetten. Het verval tussen Homborg en Slenaken bedraagt 73 meter, waardoor de woeste stroom nog verder aan kracht won. En daar was de Gulp niet tegen opgewassen.

Brandweer
De precieze omvang van de schade door de overstroming is nog niet duidelijk. Normaal valt er 80 millimeter neerslag in de hele maand juli. De brandweer is voorlopig in ieder geval nog wel even zoet met het wegpompen van water uit ondergelopen delen van hotels en een restaurant in het Zuid-Limburgse dorpje.

Het snel opkomend hoogwater in de Gulp trof gisteravond een onbekend aantal woningen. "Huizen lopen onder water'', zei een woordvoerster van de brandweer. Het waterpeil in het riviertje steeg als gevolg van hevige regenval in zeer korte tijd zeer sterk.

Niet voorzien
Door de regenval steeg het waterpeil in het doorgaans rustige riviertje de Gulp binnen een half uur zo'n 1,5 meter, meldde het Waterschap Roer en Overmaas. "Dit hadden we niet kunnen voorzien'', zei een woordvoerster.

De hulpdiensten sloegen groot alarm. Met name de Dorpsstraat en de Waterstraat stonden blank. Medewerkers van de gemeente Gulpen-Wittem zijn sinds vanochtend druk bezig met inventariseren, meldde een woordvoerster.

Buitengebieden
Ook in de buitengebieden probeert de gemeente de schade in kaart te brengen. Zo wist een woordvoerster nog niet te zeggen of er ook schapen zijn verdronken.

Op haar website heeft de gemeente een telefoonnummer geplaatst waar inwoners terecht kunnen met vragen en schademeldingen. Zodra de omvang van de schade bekend is, beginnen de opruimwerkzaamheden.

Gerelateerde artikelen