Meer Nieuws4 dec '12 15:01

Daling belastingdruk bedrijven is een fabel

Auteur: Fleur de Bruijn

Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) smijt met fruit om te ontkennen dat de belastingdruk voor bedrijven de afgelopen jaren alleen maar is gedaald en voor burgers is gestegen.

Weekers reageerde dinsdag in het vragenuurtje op vragen van VVD-Kamerlid Helma Neppérus naar aanleiding van een artikel van zaterdag in de Volkskrant.

De krant constateerde op basis van eigen onderzoek dat bedrijven al tien jaar steeds minder belasting betalen over hun winsten en de belasting op het salaris van werknemers juist is opgelopen.

Stijging lasten bedrijven
Als gevolg van afspraken bij het Kunduz-akkoord dit voorjaar en maatregelen van het nieuwe kabinet van VVD en PvdA stijgen de lasten voor het bedrijfsleven juist, zei Weekers.

Het klopt dat de opbrengsten van de winstbelasting voor bedrijven dalen, maar dat komt volgens Weekers doordat die bedrijven de laatste jaren veel minder winst maken.

Opheldering
Weekers beloofde de Kamer voor 23 januari helderheid te geven over de ontwikkeling van de belastingdruk voor het bedrijfsleven tegenover die voor de burger.

In het artikel in de Volkskrant is Weekers in ieder geval stellig, de uitkomsten van het onderzoek kloppen van geen kant: appels worden met peren vergeleken en conclusies in de vorm van pruimen gepresenteerd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen