Meer Nieuws1 jan '13 14:43Aangepast op 1 jan '13 22:52

Hulpverleners doelwit van geweld

Auteur: Marjan van den Berg

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie is niet tevreden over nieuwjaarsnacht, ondanks dat deze volgens hem relatief rustig is verlopen. Dit jaar zijn op verschillende plaatsen weer hulpverleners belaagd door agressieve jongeren.

Dit jaar waren er ruim 8000 incidenten, vorig jaar waren het er nog ongeveer 8500. En ondanks dat het aantal incidenten lager is dan vorig jaar, vindt Opstelten niet dat het hoort bij een feest als oud en nieuw. "We moeten ons beseffen dat oud en nieuw een feest behoort te zijn", zegt Opstelten.

Er zijn tijdens oud en nieuw zo'n 1000 aanhoudingen verricht, volgens Opstelten "op zichzelf een goed cijfer".

"Het aantal optredens en feiten waarbij geweld tegen hulpverleners aan de orde is geweest, is ook naar beneden geweest. Van 110 naar ongeveer 74." Daarvan zijn er 61 aangehouden. "Als je die cijfers hoort, denk je dat het meer beheersbaar is dan vorig jaar. Maar ik vind dat niet passen bij de criteria en de kwalificaties die bij oud en nieuw."

Opstelten noemt de hoogte van de cijfers onaanvaardbaar en pleit voor een krachtige inzet om oud en nieuw weer een feest te maken.

Ondanks zijn onvrede over de cijfers, is de minister wel te spreken over de inzet van de hulpverleners. "Er was een enorme inzet van politie, brandweer en ambulance. Zij verdienen echt een pluim op de hoed. Ze hebben fantastisch werk verricht. Je kunt niet zeggen dat het allemaal goed is verlopen. Iedereen heeft de inzet gepleegd maar het moet absoluut beter. Deze minister is daar niet tevreden over."

Incidenten
In Rotterdam raakten elf agenten gewond tijdens de jaarwisseling.

In Den Haag werden hulpverleners tijdens oud en nieuw bekogeld met zwaar vuurwerk. De politie noemt dit "opvallend". Bij verschillende geweldsincidenten raakten drie Haagse politiemensen lichtgewond. Ook brandweerlieden werden in Den Haag een paar keer het mikpunt van agressie.

Ook in het noorden van het land kreeg een aantal politiemensen te maken met geweld. De politie liet weten dat twee agenten gewond zijn geraakt aan hun hand, een ander werd bij een arrestatie geschopt en geslagen.

Een 18-jarige jongen is afgelopen nieuwjaarsnacht in Hedel aangehouden omdat hij een brandweerman had geslagen. Een ander werd aangehouden voor bedreiging van een agent.

In Castricum is tijdens de nieuwjaarsnacht een ambulance met een steen bekogeld. De politie in Noord-Holland noemde het aantal meldingen van agressie tegen brandweermensen en ambulancepersoneel verder "beperkt".

In het Gelderse Bruchem werden twee brandweerlieden bekogeld met vuurwerk tijdens het blussen van een vreugdevuur. Zij raakten niet gewond. Het blussen van het illegaal vuur zorgde voor protesten van feestvierders waardoor de Mobiele Eenheid werd opgeroepen, maar die hoefde uiteindelijk niet in actie te komen.

Op een feest in Velsen-Zuid hadden agenten het moeilijk toen zij daar een 21-jarige man probeerden te reanimeren die onwel was geworden. Omstanders gedroegen zich agressief tegen de hulpverleners. Drie mannen zijn aangehouden. De man die onwel werd, is in het ziekenhuis overleden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen