Meer Nieuws28 dec '12 06:57Aangepast op 28 dec '12 07:43

Verkoop vuurwerk barst los

Auteur: Anne-Greet Haars

Het grote inslaan van vuurwerk kan vandaag weer beginnen. Het is de eerste van in totaal drie dagen waarop knal- en siervuurwerk kan worden aangeschaft.

De voorverkoop van vuurwerk via internet en folders was al goed voor ongeveer de helft van de totale opbrengst. Vorig jaar werd voor ongeveer 70 miljoen euro aan vuurwerk gekocht.

"Uit cijfers blijkt dat er heel veel overlast is rond de jaarwisseling en er wordt ook heel veel vernield", vertelt Otto Adang, lector Openbare Orde en Gevaarbeheersing aan de Politieacademie. "Veel meer dan een gemiddelde uitgaansavond in het weekend."

"Heel Nederland viert feest, drinkt en dan komt daar vuurwerk bij. Voor mensen die rottigheid willen uithalen is de jaarwisseling een gelegenheid omdat makkelijker te doen. Als ze met iemand ruzie hebben is het een moment om de ruzie te beslechten."

Buitenland
Dat particulieren zoveel vuurwerk afsteken is iets wat meer in Nederland gebeurt dan in het buitenland, meent Adang. "Maar in andere landen heb je andere momenten dan dit soort dingen gebeuren, zoals Halloween in Amerika."

Klappers van het jaar
Verslaggever Harmen van der Veen kreeg gisteren in Woerden alvast een voorproefje van wat er met oud en nieuw straks allemaal te zien is. Volgens Wim Slager, initatiefnemer van vuurwerkshow China Town, vertelt dat de 'Pro-Line Select cakes' de klappers van het jaar zijn. "Dat zijn respectievelijk 200, 300, 400 en 500 gram cakes die je aan elkaar door kan lonten. Je hoeft ze maar één keer aan te steken en het is super mooi."

Luister hier naar de hele bijdrage van Harmen van der Veen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen