Meer Nieuws1 nov '12 05:44Aangepast op 1 nov '12 07:19

New York vraagt Washington om geld

Auteur: Anne-Greet Haars

De kosten die in de staat New York zijn ontstaan door superstorm Sandy, moeten worden vergoed door de federale overheid. Dat vindt Andrew Cuomo, de gouverneur van New York.

De schade in New York wordt geraamd op zo’n 6 miljard dollar. Eerder hadden al de senatoren van de zwaargetroffen staat New Jersey bij Washington aangeklopt voor extra geld.

Donatie
Mediatycoon Rupert Murdoch liet woensdag via Twitter weten een miljoen dollar te doneren aan getroffen families in New York en New Jersey.

200 miljoen per dag
John Liu, de penningmeester van New York, zegt dat New York elke dag 200 miljoen dollar misloopt door de nasleep van sandy. Dit omdat de handel op verschillende terreinen een flinke deuk heeft opgelopen.

Economische activiteiten
New York genereert dagelijks zo'n 2 miljard dollar door economische activiteiten, van horeca tot zakendeals. Door Sandy is de miljoenenstad mogelijk 10 procent daarvan voorgoed kwijt. De afgelopen dagen is het niveau van de economische activiteit volgens Liu met zo'n 80 procent teruggevallen.

"Dat is een grote klap, en het gaat voor enige tijd ook niet terug naar 100 procent'', aldus de bestuurder.

New Jersey
Gisteren heeft president Barack Obama de inwoners van de Amerikaanse staat New Jersey beloofd dat de overheid hen "voor de lange termijn'' steunt.

Obama beloofde ook dat de bureaucratie het herstel niet zal bemoeilijken. "We tolereren geen administratieve rompslomp. We gaan ervoor zorgen dat we de hulp zo snel mogelijk bij u komt'', benadrukte Obama.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen