Meer Nieuws30 okt '12 16:28Aangepast op 30 okt '12 17:41

New York in één klap tot stilstand gekomen

Auteur: Pieter van den Akker

De burgemeester van New York verwacht dat driekwart miljoen New Yorkers de komende dagen zonder elektriciteit blijven zitten. "De schade is enorm", zegt burgemeester Michael Bloomberg.

De stroomvoorziening is op zijn vroegst pas over twee of drie dagen hersteld, en kan misschien zelfs nog langer gaan duren.

Bloomberg zei op een persconferentie dat de storm "verwoestend" is geweest. "Misschien de ergste die we ooit hebben meegemaakt."

Wel verwacht de burgemeester dat bussen snel weer zullen rijden, omdat veel wegen vandaag weer geopend konden worden.  Alle vliegvelden van de stad blijven voorlopig wel gesloten. Bloomberg kon niet zeggen wanneer ze weer open zullen gaan.

Stilstand
New York is door de verwoestende superstorm Sandy in een klap tot stilstand gekomen, vertelt BNR-correspondent Gerben van der Marel. "Een metropool zonder stroom is zeer ernstig."

Van der Marel woont aan het water in Williamsburg, Brooklyn. Hij vertelt dinsdag op BNR over wat hij heeft gezien sinds Sandy, die inmiddels al minstens 26 levens heeft geëist, over de Big Apple trok.

Driekwart Manhattan pikkedonker
Van der Marel heeft recht tegenover zijn appartment twee explosies gezien bij de elektriciteitscentrale aan de oostkant van Manhattan. "Het hele watervlak lichtte fel op. Heel angstaanjagend. Drie kwartier later volgde een derde explosie. Driekwart van Manhattan was ineens pikkedonker, aardezwart. Dat voel je wel binnenkomen. Dan zie je dat de stad die nooit slaapt in een keer tot stilstand komt.”

Net als vele anderen werd ook Van der Marel geacht zijn huis te verlaten. "Omdat we op de vijfde verdieping wonen, hebben we dat maar niet gedaan. Daar heb ik geen spijt van. Aan deze kant van het water is het droog gebleven. Maar het is erg schrikken geweest. Ongelooflijk veel mensen zijn getroffen. Meer dan 5 miljoen mensen zitten zonder stroom in deze regio. Het is net weer begonnen met regenen."

11 duizend mensen opgevangen
"Het laatste nieuws is dat in het zuidelijke puntje van Manhattan - bijvoorbeeld bij Ground Zero waar allerlei werkzaamheden plaatsvinden – de putten helemaal onderstromen. Wat dat betreft gaat het maar door. Elfduizend mensen zijn ergens opgevangen. Veel mensen hebben een onderkomen gezocht bij familie en vrienden."

Opmerkelijk genoeg werkt de telefoon van de FD- en BNR-correspondent wel gewoon. "Maar kom je een paar kilometer verderop, dan werkt het weer niet. Je moet het zien als een grote stoppenkast. Wij zitten met geluk in de juiste groep. Honderdduizenden New Yorkers zitten in de ‘verkeerde’ groepen. Die zitten zonder stroom, internet en tv. Hun koelkast doet het niet meer. Dat raakt mensen en huishoudens natuurlijk enorm."

Skyline weggevaagd
"Normaal gesproken kunnen we de skyline zien, maar die is weggevaagd door de regen. Alles is nu ‘in nevelen’, zal ik maar zeggen. Veel bruggen zijn nog afgesloten. Ik ga zo de brug over naar Wall Street om te kijken wat voor impact de orkaan heeft gehad."

"Alle records zijn gebroken. Het water is vier meter hoog opgelopen. Er is brand ontstaan in Queens. Metrostations zijn ondergelopen. Het is de ergste ramp voor de metroverbindingen in 108 jaar. Politic zijn af en aan op tv om te vertellen dat er weer nieuwe problemen zijn ontstaan. Bloomberg, burgemeester van New York, heeft gezegd ‘kom niet naar je werk. Het heeft geen zin, je loopt de hulptroepen alleen maar in de weg. Blijf alsjeblieft weg, dat is veiliger’.”

Noodaggregaat ziekenhuis uitgevallen
"De meeste mensen die zijn omgekomen gingen toch hun hond uitlaten, gingen toch joggen en kregen vervolgens een boom of een tak op hun hoofd. En ook heel belangrijk: bij een ziekenhuis is vannacht om 1 uur het noodaggregaat uitgevallen. Daar moesten zo’n 200 patiënten geëvacueerd worden. Dat heeft ook een grote impact gehad."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen