Meer Nieuws30 okt '12 01:26

Sandy schampt oostkust VS

Auteur: Thijs Baas

In totaal 5,7 miljoen Amerikanen zitten inmiddels zonder stroom als gevolg van superstorm Sandy. In de VS zijn inmiddels dertien mensen gedood, in Canada één.

Ook liepen in New York verschillende metrobuizen en andere tunnels onder water, onder meer in Brooklyn. Een combinatie van vloed en een naar het zuidoosten gedraaide wind maakten de situatie in New York zeer kwetsbaar, ondanks het feit dat de vloed rond twee uur (Nederlandse tijd) zijn hoogtepunt bereikte.

Verschillende records werden afgelopen nacht gebroken: de hoogste hoogwaterstand ooit in New York werd met liefst een halve meter overtroffen: vier meter. De golven die richting New York spoelden waren vier meter hoger dan ooit en er vielen meer elektriciteitsactiviteiten uit dan ooit. In New Jersey drijven auto's weg.

De grote voorzorgsmaatregelen bleken geen overbodige luxe, meent correspondent Reinout van Wagtendonk. "Er waren mensen die zeiden dat bij orkaan Irene vorig jaar onnodig paniek ontstond, maar dit jaar waren die voorzorgsmaatregelen absoluut nodig. Het is niet duidelijk wanneer het openbaar vervoer weer kan lopen. In allerlei tunnels staat water. Het kan enige dagen duren voordat dat is weggepompt."

Reinier van de Berg van Meteo Consult is vooral verbaasd over de nauwkeurigheid waarmee de gang van de orkaan al dagen geleden voorspeld werd. "Gisteravond laat kwam de orkaan aan land bij Atlantic City. Toen was Sandy ook op zijn sterkst. Door de lage luchtdruk in de kern, 940 millibar, kun je wel spreken van een historische storm."

Record
Het waterpeil bij Battery Park op Manhattan steeg met 13 feet. Dat is 2 feet hoger dan het record van 11 feet, van 200 jaar geleden. Op dit moment is Sandy afgezwakt tot een forse depressie. Er zal nog veel regen vallen en pas als het licht is kun je zien wat de schade is.

Wat New York en andere steden de komende dagen nog te wachten staat is volgens Van Wagtendonk nog behoorlijk ongewis. In ieder geval zal ook dinsdag de beurs gesloten zijn.

Botsende stromen
De zeestroom die door de zuidoostenwind vrij spel heeft richting de zuidkant van Manhattan botst in de East River op de stroom vanuit het noordoosten, als gevolg van de eerdere noordoostenwind. De wind boven New York is iets gaan liggen, maar het gevaar is allerminst geweken.

In lagere delen van Manhattan, in de Lower East Side, stond het water kort na middernacht tot enkelhoogte, meldde Joseph Bruno, commissaris van de New York City Office of Emergency Management (NYC OEM). De elektriciteit werd uit voorzorg afgesloten, waardoor grote delen van Manhattan in het donker gehuld waren.

Kerncentrale
Sandy bereikte in volle vaart New Jersey. Bij een kerncentrale werd alarm geslagen omdat deze te veel water opnam. De veiligheid was niet in het geding. De status is bijgesteld van orkaan naar tropische storm, maar de komende uren blijft de situatie aan grote delen van de Oostkust gevaarlijk.

De laatste nog geopende brug tussen Queens en Manhattan is inmiddels uit voorzorg gesloten. De materiële schade door orkaan Sandy kan oplopen tot 20 miljard dollar (15,5 miljard euro), schatten deskundigen uit de verzekeringssector.

Alleen al door stormschade aan particuliere en bedrijfsgebouwen en de uitval van productie kan een schadepost van bijna 20 miljard ontstaan, zegt Van Wagtendonk. Naast de stormschade wordt echter ook aanzienlijke waterschade verwacht door de voorspelde overstromingen.

De elektriciteitsbedrijven hebben meer dan 10.000 mensen ingezet om de schade te verhelpen. Veel elektriciteitsleidingen zijn beschadigd door omgewaaide bomen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen