Monti nog niet verlost van Berlusconi
Silvio Berlusconi wil tóch geen nieuwe premier van Italië worden. Althans, dat zei hij vandaag in een tv-interview. Wél zegt hij in een nieuwe regering minister van Economische Zaken te willen worden.
Eind 2011 trad Berlusconi af als premier, nadat de financiële markten het vertrouwen in hem waren verloren. "Hoe gek het ook klinkt, voor het Italiaanse volk is juist zijn succes een garantie dat iemand die een bedrijf kan runnen en dus ook een land. Wij redeneren volkomen begrijpelijk vanuit ons uitgangspunt", zegt Anne Branbergen vanuit Italië.
Lusten en lasten
In het afgelopen jaar onder Monti hadden de Italianen alleen maar lasten en niet de lusten, meent Branbergen. "Dan kun je misschien beter, denken de Italianen, een man met een eeuwige glimlach hebben. Men is dit jaar wel echt heel hard getroffen en heeft daar heel weinig lol voor teruggekregen."
"Monti is nog nooit boos geworden, live op televisie. Maar voor de kijk- en luistercijfers is een ruziemakende Berlusconi natuurlijk stukken beter. Voor de buitenlandse media is Monti een stuk toegankelijker dan Berlusconi."
Hun eigen gang
Italië is als handelsland zeer belangrijk voor Nederland, benadrukt VVD-senator en oud-generaal Frank van Kappen. Maar uiteindelijk, zo werd hem gegarandeerd, maakt het voor de Italianen zelf weinig uit wie er in de regering zitten. "Ik herinner me nog uit de tijd dat het communisme hoogtij vierde dat een Italiaanse officier zei: dat moet je niet serieus nemen, het maakt niet uit wie er in de regering zitten, Italianen gaan gewoon hun eigen gang."
Twitteraccount
Monti's houding als econoom die de situatie en de maatregelen dicteert heeft de geloofwaardigheid van Italië wel degelijk vergroot, zegt Branbergen. "Maar ineens is Monti zelf ook een politicus aan het worden. Dat blijkt uit kleine details als een twitteraccount. Twitter past niet bij die man." Of, zoals aartsrivaal Berlusconi het zegt: "Monti is tot nu toe de enige politicus die erin slaagt om als hij op tv komt stemmen te verliezen."