Meer Nieuws10 jul '12 22:04Aangepast op 10 jul '12 23:24

Politieacademie kampt met miljoenentekort

Auteur: Anne-Greet Haars

De Nederlandse politieacademie heeft grote financiële problemen. Uit stukken van de ondernemingsraad blijkt een tekort van 19 miljoen euro, meldt Nieuwsuur dinsdagavond.

In 2015 zou het tekort oplopen naar 40 miljoen. Het personeel van de academie is in een interne mail enkele weken op de hoogte gesteld van de "urgente financiële situatie''. De politievakbonden eisen een onderzoek naar het ontstaan van de tekorten.

Ad van Baal, voorzitter van de raad van bestuur, zei in de uitzending dat hij de zorgen deelt en er alles aan gaat doen om de problemen op te lossen. Volgens hem is er uitgegaan van onjuiste informatie.

Oorzaken
Nieuwsuur meldde dat zowel de ondernemingsraad als de Raad van Toezicht hun goedkeuring hebben onthouden aan de begroting over dit jaar. Volgens de ondernemingsraad zorgen een lagere instroom van studenten, een lagere bijdrage van de overheid en lagere contractomzet in 2015 voor 21 procent minder inkomsten voor de politieacademie.

Uitvalpercentage
De bonden zijn ook kritisch over de kwaliteit van het onderwijs. Ze vinden het 'uitvalpercentage' hoog. Ruim tien korpsen zijn uit onvrede met het onderwijs bij commerciële bureaus cursussen voor hun personeel gaan afnemen.

PvdA-Tweede Kamerlid Attje Kuiken is geschrokken over de financiële situatie op de academie. Zij wil ook dat er een onderzoek komt.

Stijgende kosten
De Politieacademie schrijft in een verklaring dat de jaren 2009, 2010 en 2011 afgesloten zijn met een positief bedrijfsresultaat en dat de begroting voor 2012 is goedgekeurd door het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Door stijgende kosten (extra opleidingen) dreigt dit jaar een negatief bedrijfsresultaat, aldus de instelling.

Ombuigen
Daarom is een ombuigingsprogramma in gang gezet. De academie zegt dat in een recent inspectierapport van het ministerie het onderwijs als 'voldoende' is beoordeeld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen