Meer Nieuws15 aug '12 10:27Aangepast op 15 aug '12 14:36

LTO pleit voor eigen beheer Nederlandse graanvoorraad

Auteur: Arjan Meesterburrie

Het is helemaal niet nodig dat Nederland graan gaat hamsteren. Er zijn wereldwijd genoeg graanvoorraden, stelt het Comité van Graanhandelaren op BNR over het hamsterplan van LTO.

Volgens Albert Jan Maat van landbouworganisatie LTO moet Nederland een voorraad graan aanleggen om te voorkomen dat er krapte ontstaat en graan te duur wordt voor veeboeren en bakkers: "Op het moment dat er wat schort aan de energie-voorziening hebben we een noodvoorraad en voedsel vinden we nog belangrijker, maar doen we dat niet voor", zegt Maat tegen BNR's Mark Beekuis.

LTO Nederland pleit voor een brede en strategische aanpak van het voedselbeleid. "Dat houdt in dat je ook wat reserve hebt. En wil je de monden blijven voeden, dan moet je meer kijken naar de graanprijs die eigenlijk structureel te laag is", zegt Maat. Hij vindt dat voldoende voedselzekerheid begint bij een stabiel inkomen voor de boer.

Genoeg graanvoorraden
Voorzitter Matthé Vermeulen van het Comité van Graanhandelaren vindt graan hamsteren in Nederland volstrekt overbodig: "Alle graanverwerkende bedrijven hebben al lang hun voorraden in andere landen aangelegd, in Frankrijk, in Duitsland, in Spanje of in Engeland."

Hij wijst er verder op dat alle zorgen over de voedselcrisis wat overdreven zijn. Volgens Vermeulen is de situatie niet veel slechter dan in andere jaren: "Het is van elk jaar, het is van alle tijden. Ik wil het niet bagataliseren, maar ik wil het wel relativeren. Elk jaar mislukt wel ergens een oogst in de wereld. Dit jaar misschien op wat meer plaatsen dan anders. Maar er zijn nog steeds voorraden."

Olievoorraad voor 90 dagen
LTO-voorman Albert Jan Maat vergelijkt de graanreserve met de bestaande olievoorraad voor 90 dagen. "Het gebeurt dus wel bij olie, maar niemand denkt eraan om het ook met graan te doen. Hoge energieprijzen zijn normaal, maar de graanprijzen zijn structureel te laag. Het beste is een stabiele graanprijs."

Maat reageert op de aankondiging dat de G20 op korte termijn bij elkaar komt vanwege de stijgende voedselprijzen. Door droogte mislukken oogsten en is onder meer de graanprijs gestegen. "Maar diezelfde G20 kwam eerder dus niet bijeen toen de boeren kampten met te lage graanprijzen."

Niet nu
Het aanleggen van graanreserves is misschien een idee voor later om nog eens goed over na te denken, maar je moet er heel voorzichtig omgaan. Ervaringen uit het verleden leren dat het aanhouden van voedselvoorraden niet efficiënt en niet effectief is, zegt Siemen van Berkum, hoofd internationale markten van het LEI van de Wageningen Universiteit.

Van Berkum vindt het een "slechte timing'' om zo'n pleidooi te houden op het moment dat de prijzen stijgen, maar hij ziet voorraadvorming wel als een goed instrument om ervoor te zorgen dat de prijs redelijk stabiel zou kunnen blijven. Dit soort voorraden zouden dan wel door met name particuliere handelaren moeten worden beheerd en niet door de overheid.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen